Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Karamehmet zararın başında

Elektrik dağıtım ihaleleri ödemelerinde geri sayım başladı!.. 31 Mayıs'ta dananın kuyruğu kopacak. İpi göğüsleyen şirketler ay sonunda bedelleri ödemeye başlayacak.
Bu belirsizlikte kim finansman buldu?
Hem Anadolu, hem de Avrupa yakasının dağıtımına talip olan MMEKA'nın iki ortağı Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet ne yapacak?
İşte kritik soru bu.
10 milyon abone çılgın Mehmetleri izliyor. Başkent Doğalgaz'da yapılmayan 1 milyar 200 milyon dolarlık ödeme, süreci kilitledi. Oysa asıl hedef 50 milyar dolar gelir hedefi konulan elektrik üretim özelleştirmesi...

***

Dağıtım şirketlerinin kâr marjı düşük.
Düşük kâr marjlı dağıtım şirketleri ne kadar yüksek fiyata satılırsa, üretim şirketleri de bunun 3-4 misli fiyata özelleşecek. Strateji buydu.
Ancak Başkent Doğalgaz' daipin ucu kaçtı. Plan bozuldu. Şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma, Enerji, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı arasında yoğun bir görüşme trafiği sürüyor. Başkent gibi problemli bir doğalgaz dağıtım şirketinin neden elektrik dağıtım şirketlerinin arasına konulduğu tartışılıyor.
Bu özelleştirmede hata, kesinlikle finansman modelinde!
Kazancı ile Karamehmet arasındaki ortaklığın kaynak yapısını ve bu kaynak yapısının kullanım biçimini hâlâ kimse bilmiyor!..
***

Kim ne derse desin işin başlangıç kurgusu yanlıştı.
Daha yolun başında işin içine üçüncü bir ortağın geleceği belliydi! İki ortak, Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesini alır almaz Ankara Büyükşehir Belediyesi elindeki yüzde 20 hisseyi Karamehmet'e satıverdi. Ödeme peşin yapıldı. Halbuki o hisseler halka arz edilecekti.
Bu satış Kazancı'yı rahatsız etti. Karamehmet ise büyük avantaj sağladı. Daha yolun başında Başkent Doğalgaz'da yüzde 60 yüzde 40 dengesiyle elindeki kartları açtı.
***

Olan oldu. Kızılca kıyamet koptu. Karamehmet için zararda geri sayım başladı.
Şimdi elinde yanmış bir teminat, yüzde 20 işe yaramayacak bir hisse var. Nakit dengesi bozuldu. Hem elindeki nakitin bir bölümünü harcadı.
Hem de Pamukbank ve Digiturk'ten kalan hasarları ödüyor. Maliye peşinde. Turkcell hisselerine ve temettüsüne ihtiyati tedbir konuldu.
24 Mayıs'ta Ankara'da önemli bir toplantı var. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) düzenliyor. "Elektrik Arz Güvenliği ve Özelleştirmeler" tartışılacak.
ÖİB burada... EPDK burada...
Çünkü var olan ihale kanunuyla özelleştirme yapılamıyor.
Yeni bir ihale kanununun yazılması şart.
Bu dağıtım ihalelerine yabancı yatırımcı girseydi, ne olurdu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA