Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ustalık döneminde acemi tavır

Başbakan Erdoğan'ı lider yapan cesur tavrıdır... Herkesin, "Ne olacak?" dediği anda, siz ne olacağını söylüyorsanız, bu sizi farklı yapar. Verdiğiniz karar ama doğru ama yanlış. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.
Dünya kavrulurken Türkiye'nin bu kadar panik yaşaması doğrusu şaşırttı.
Başbakan'ın ustalık döneminde Merkez Bankası'nın (MB) geçen haftaki faiz indirim kararı ister istemez bize bu başlığı attırdı.
Üstelik MB Başkanı Erdem Başçı'yı hem NTV hem de Bloomberg HT'de izledik.
Piyasa oyuncuları senaryo odaklı para politikası yolculuğunu anlamaya çalışıyor.
Bir çeşit satranç oynanıyor!
Bir panik bir panik!
Ankara, reyting şirketleri gibi alarma geçmiş.
Bir haftadır ekonomi birimleri toplantı üzerine toplantı yapıyor.
Küresel fırtınadan zarar görmemek mümkün mü? Ankara'nın telaşını görünce, biz de hocaların hocası Prof. Dr. Besim Üstünel'e "Türkiye ne yapmalı?" diye sorduk.
Hoca, "Korkmayalım. Esneklik ve deneyimimiz var. Bu dalgalar bizi etkilemez. Değişik alternatiflere göre yolumuzu çizelim" dedi.
Sonra da ekledi; "İyi ki, Fransızlar, Türkiye'yi Avrupalı saymadı da Yunanistan'ı AB'ye aldı. Biz de bugün durumu çok karışık olan AB'nin dışında kaldık. Şimdi krizi fırsata çevirme zamanı!"
Peki, fırsat ne?
Üstünel'e göre, Japonya Modeli.
Hocam alınmasın ama bize göre Türkiye kendi modelini tartışıp, geliştirmeli!

***
Geçen hafta "Küresel fırtına kar topluyor" demiştik. Nitekim, sürpriz not indirimi küresel dünyayı salladı. S&P, dört eyaletinin bütçesi kırmızı alarm veren ABD'ye acımadı bile. ABD 2008'de 5 trilyon dolara ulaşan özel sektör batığını, kamu açığına dönüştürdü; bu sonun başlangıcıydı.
Takke düştü kel göründü. İşin kötü yönetimi, Avrupa'nın açıklarını da görünür kıldı.
Borç ödemek kolay mı?
Ya üreteceksiniz, ya tasarruf edeceksiniz.
ABD'de tasarruflar yetersiz. Avrupa'da tablo daha iyi ama tasarrufun dağılımı kötü.
Üstelik kamuya aşırı yüklenen ABD ve Avrupa'da üretim, Asya karşısında geriliyor. Elbette özel sektörden kamuya borç transferiyle krizden çıkılabilir. Peki, bir kamudan başka bir kamuya borç transferiyle bu iş nasıl olur?
İşte mesele bu!
Kimse işin içinden çıkamıyor.
Başta Çin olmak üzere Japonya, Rusya ve Arap ülkelerinin fon fazlası, ABD ve Avrupa'nın kamu açıkları karşısında devede kulak kalıyor.
Böyle bir dönemde dünya nereye gider?
Not indirimi süreci, küresel fırtınanın ön habercisi mi? Kestirmek güç...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA