Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Doğu Akdeniz: Hesaplaşma üssü

Geçen cuma Lefkoşa'da, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun düzenlediği bir günlük çalıştayda, 120 uzman Doğu Akdeniz petrol arama stratejilerini masaya yatırdı.
En ilginç konuşmayı emekli oramiral Eşref Uğur Yiğit yaptı.
Dedi ki: "Türkiye, KKTC başta olmak üzere Mısır, Suriye, Libya ve Lübnan gibi diğer kıyıdaş ülkelerle bir an önce, 'Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Anlaşması' yapmalı ve 'Münhasır Ekonomik Bölge' ilan etmeli. Doğu Akdeniz, 21. yüzyılın en keskin hesaplaşmasının yapılacağı bölge olacak."

***
Toplam değeri 3 trilyon dolar olan 60 milyar varil petrole eşdeğer hidrokarbon rezervi. Türkiye'nin yaklaşık 572, Avrupa'nın 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak düzeyde. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Koordinatörü Prof. Dr. Salih Saner, "Doğu Akdeniz'de petrol aramaları için cesaretlendirici çökel havzalar var" diyor.
Öneriyor: KKTC, Türkiye ile işbirliği yapıp, bölgede petrol ve doğalgaz araması için kendi petrol kanununu hazırlamalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA