Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

ABD Irak'tan gider dolar denizi biter

ABD, bu ay Irak'tan 14 bin 700 askerini çekti. 30 bin asker 31 Aralık'ta Irak'tan ayrılacak. Bu noktada kafamız karışıyor. Böyle hassas bir dönemde ABD, Irak'tan çekilir mi? ABD'nin 2012 bütçesinde Irak ve Afganistan harcamaları görünmüyor, Siyasi irade "çıkacağım" diyor. Göstergeler de çıkacağı yönünde. Yine de kestirmek güç.
Stratejistlere göre Irak'ta iki ihtimal var. ABD, ya Bağdat'ta yapılan büyükelçilik binasını korumak üzere küçük bir birlik bırakacak; 500 ile 4 bin asker burada kalacak. Ya da 10 ile 12 bin asker Kürt Bölgesi'nde bırakılacak. Açıkçası Erbil'i rahatlatacak bir formül üzerinde duruluyor.
Irak için "yeni düzen bu" denilebilir mi?
Henüz burada da uzlaşma yok.

***
Peki, Türkiye için "yeni düzenin" adı ne?
Hiç tartışmasız Türkiye, Ortadoğu planını, ABD'nin Irak'taki askeri gücünü dikkate alarak dizayn etti. O yüzden bizim için netlik Ocak 2012'de başlayacak. Sonuçta ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 1 Mart 2003'ten beri çok sabrettik! Bu süreç bize, "Ekonomide bol dolar, Kürt sorununda da rahat edebileceğimiz sahada marjımızın daralması" olarak geri döndü.
Her şeyden önce içeride kurumlarımız birbirine girdi. İşgal süreci siyasetimizi tahrip etti!
2007'de ağır silahlarla sınıra yığdığımız ordu, bir anda sıçrayan terör olaylarına eşlik etti. Bunun terörü nasıl tetiklediğini stratejistler henüz çözebilmiş değil.
***
ABD'nin Irak'tan çekilmesi siyasi ve askeri dengelerin yanı sıra ekonomik dengeleri de etkileyecek!
Enerji analistleri, "Petrol fiyatları 70 doların altına düşmez!" diyor. Bölgeyi yakından izleyenler ise, "ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle birlikte petrolde sert düşüş olabilir" tezini öne sürüyor. Onlara göre ABD, Irak işgalinin bedelini Körfez ülkeleri ve Rusya'ya petrol fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle fazlasıyla ödedi. Brent petrolü 145 dolara kadar çıktı.
Fakat oyun değişiyor. Hiç kimse hissetmedi ama ABD'nin ham petrol ithalatı yüzde 10-12 düşüyor. Halbuki enerji kullanımı aynı miktarda düşmüyor. Karşımızda bir şekilde enerji üreten bir ABD var. Brent tipi ile Teksas petrolü arasında 30 dolara çıkan farkı açıklayan bu.
***

ABD, Irak'a asker yığarken petrol ve doğalgaz zengini Körfez ülkeleri ile Rusya istediğini aldı. Yüksek fiyattan sattıkları petrol parasını kasalarına koydular. ABD Irak'ta olduğu müddetçe bize de dolar yağdı. İşte bunu çözen bir bilim adamını, Prof. Dr Salih Neftçi'yi rahmetle analım. Şu dönemde Nefçi'nin analizlerinin eksikliği inanılmaz hissediliyor.
ABD savaş bölgelerinden çekiliyor. Galiba, "Savaşla güven problemi yaratacağımız yere yüksek teknolojiyle değer ihraç etmeliyiz" diyen George Soros ve Bill Gates'in dedikleri olacak. Bölgede dolar denizi bitiyor. Dolarda 2003-2011 platosu terk ediliyor. Eskiden dolar denizinde yüzerken şimdi dolar ırmağı arıyoruz!
Yepyeni platolara hazırlanın!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA