Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sat hisseyi, sağla kredibiliteyi!

Bir endüstri düşünün! Gelirleri limitli, borçları kısa vadeli. Oynanmayan maçlar dahil tüm gelirleri bankalara temlikli! Şike soruşturması yetmiş. Taraftar küs, stada gelmiyor. Mağazalara uğramıyor. Reklamveren diken üstünde. Sponsorlar yan yana gelmek şöyle dursun takımlarla birlikte görünmek istemiyor.
Gel de çık işin içinden! Oysa batık futbol ekonomisini doğru yöneten takım çağ atlayacak! Her takımın yeni ekonomik düzenin anahtarı sayılan finans mühendisliğine ihtiyacı var. Spor yöneticileri bunu ciddiye almıyor. Başkanlar için varsa da yoksa da aile muhasebecileri, onlar bir bilen! Türkiye'nin üç büyük takımı! Artık elmayla armutu karıştırmaktan vazgeçin!
Eğer böyle giderse hepiniz futbol depreminin altında kalacaksınız...

***

Korkmayın!..
12 yıl önce 350 milyon euro kısa vadeli borcu, 210 milyon euro geliriyle tıkanan Barcelona'yı kendinize örnek alın. 2000'de en iyi CEO'yu yönetime getiren, kurumsallaşmak için adım atan ve BBVA başta olmak üzere borçlu olduğu bankalarla bir araya gelen Barcelona, çıkışı bir yılı kapsayan bir programla sağladı.
Borçlarını beş yıla yaydı.
Bol bol üye kaydetti, takımın taraftar tabanını genişletti.
Geniş katılımlı bir model yaratıp, nakit akışını hızlandırdı.
Ortaya bir futbol fabrikası çıktı.
Bizde öyle mi?
Hiçbir takımımız kurumsal yönetim ve bağımsız denetim istemiyor. Herkes mikro çözüm peşinde. Futboldaki kara deliği kapatmak için makro çözüm şart.
Yol belli.
Fenerbahçe büyüklük hastalığından vazgeçecek. Beşiktaş bağımsızlık isteyecek.
***

Galatasaray'ın sorunu vizyon.
Taşıma suyla değirmeni döndürmeyecek! 2010-2011 döneminde geliri 150 milyon dolar, 150 milyon dolar da banka borcu... Toplam 320 milyon doları bulan borcu çevirmeye çalışıyor.
Borcuna karşılık 1 milyar TL gelirini bankalara temlik etmiş.
Yeni başkan Ünal Aysal bile 1.5 milyon dolar kredi için kendi 1.5 milyon dolarını bankaya bloke etmiş.
Daha ne olsun! Cimbom'da hava çok, kredibilite yerlerde. Parası olmayan şirket ne yapar? Kemer sıkar, pahalı futbolcu almaz.
Satar hisseyi toplar parayı, kredibiliteyi!
***

Sportif AŞ ile Futbol A.Ş. birleşti.
Sportif, Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş.'de Galatasaray'ın hissesi yüzde 83'e çıktı. Buna güvenen yönetim geçen eylülden bu yana hisse satıyor.
Hissenin fiyatı 400 liradan 150 liraya indi.
Aysal akıllı.
Şirketin 99 hissesini satsa bile A grubu hisselerle kulübü yönetir ama satılan yüzde 28 hisseyi kim topladı? İşte o belli değil! Ne hikmetse satışlar yüzde 4.9'u aşmıyor, yüzde 5 olsa "Kamuyu Aydınlatma Platformu" çerçevesinde SPK'ya durum bildirilecek.
Görünen o ki, birileri Cimbom'a ince ayar çekiyor. Perde gerisinde hisse topluyor.
Bu kavga izlemeye değer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA