Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İki gönüllü büyükanne aranıyor

Salı sabahı, Türkiye'nin en çok katma değer yaratan zenginleriyle birlikteydim, TÜSİAD'ın toplantısında! Akşam da dünyanın iki ünlü yoksulluk gurusuyla!..
Masada karşımda oturan Akut'un kurucusu Nasuh Mahruki'ye, "Bu yaman çelişki yorucu," dedim. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın kurucusu İbrahim Betil gülümsedi.
Sakal bırakmış, "Hayrola?"deyince Betil, bir kartvizit uzattı. Meğer" Daha hızlı adalet"için çağrı yapıyormuş, sakalı o yüzden bırakmış.
Sakal telleriyle adaleti bekliyor. Ne zaman hızlı adalet gelecek, Betil'in sakal gidecek!
Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlık'ın kurucusu Serra Titiz yaman çelişki için, "Dünyanın gerçeği bu" diye yanıt verince irkildim.

***

Dünyanın batısında yangın sürüyor, evsizlerin, yoksulların, işsizlerin sayısı öbek öbek arttı. Zenginleşmeye çalışan doğusunda ise pastadan pay kapma yarışı sürüyor.
Dünya bu noktaya zenginler yüzünden geldi. Kapitalistler dünyayı gereğinden fazla tüketti. Başkalarının haklarını kötüye kullanıp, yoksulluk gibi çok önemli soruna imza attılar. Bazı duyarlı dünya vatandaşları bu sorumsuzluk karşısında çare arıyor.
Sosyal girişimci onlar!..
Yarattıkları modellerle ülkelerinin kahramanı hepsi!
Umutsuz dünya insanının esin kaynağı.
Sosyal devlet olmayı unutmuş ülkelerde sessiz çoğunluğu harekete geçirip, bunun ekonomisini yaratıyorlar.
***

İşte Bangladeşli Muhammed Yunus ile Hindistanlı Bunker Roy. İki yoksulluk gurusu...
Muhammed Yunus, mikro kredici.
Yıllardır Türkiye'ye gelip gidiyor. Modelini, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile Profesör Dr. Aziz Akgül'ün öncülük ettiği Türkiye İsrafı Önleme Vakfı yıllardır uyguluyor. Başlangıçta Akgül'ün modeliyle çok dalga geçen oldu ama modelin performansı herkesi utandırdı.
Hintli Bunker Roy, "Çıplak Ayak Koleji"nin kurucusu. Dünyanın en ünlü beş sosyal girişimcisinden biri. Modeli, kırsal kesimde sürdürülebilirlik.
***
Roy, anneanne ve babaannelerle ilgileniyor. Dünyanın dört bir köşesinde doğduğu köyden hiç çıkmamış, okuma yazma bilmeyen, toprağını terk etmemiş yoksul yaşlı kadınları tek başına alıp, Hindistan'da eğitiyor. Altı ay süren eğitimle büyükanneler yağmur suyunu içme suyuna dönüştürüyor! Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiyor! Babaanneler, anneanneler güneş mühendisi oluyor.
Roy, şimdi ilk kez geldiği Türkiye'den kendisiyle birlikte Hindistan'a gelecek iki gönüllü büyükanne arıyor.
Yunus ve Roy'u Managament Centre Türkiye (MCT) Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku bizzat davet etmiş.
80 konuşmacının katıldığı, bu yıl 17'ncisi düzenlenen, Avrupa'nın en büyük "İnsan Kaynakları Zirvesi"nde iki guru konuştu. Dönüşüm zamanı: "Yenilenmeye ve büyümeye hazır mısın?" sorusuna yanıt bulmak kolay mı sanki?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA