Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kürt meselesinde TÜSİAD tuzu!

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Kürt sorunuyla hep ilgilendi. Başkan Ümit Boyner, kişisel olarak da soruna duyarlı. Sürekli çözümden yana tavır koydu. Kürt raporu yayınlandığında, TÜSİAD'ı hedef noktasına koyan siyaset, bugün o raporda yapılması gerekenleri savunuyor! Çok vakit kaybettik.
Bir ülkenin büyük sermayesi sorunlara duyarsız kalamaz! Politik ekonomi toplumun yol haritasını çizer.
Siyasette birden bahar havası esmeye başladı. TÜSİAD Başkanı Boyner'den baharı görmek istemeyen MHP ve sessiz kalan BDP'ye, "Çözüme katkıda bulunun" çağrısı geldi. Ötesi aktif siyasetin alanına girer.
TÜSİAD, bu noktada, kendi üyelerinin ne yapıp yapmayacağını da kamuoyuyla paylaşmalı. Zira, tek bir üyesi Güneydoğu'ya ne yatırım yaptı, ne de finans sağladı.
Büyük sermaye, onca teşvike rağmen bölgeye gitmediği için işsizliği önlemek amacıyla hükümet birtakım kararlar aldı. Et Balık Kurumu, süt fabrikaları gibi bazı KİT'leri geri getirdi. Dün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 200 işadamıyla Muş'a çıkarma yaptı. Acaba kaç TÜSİAD üyesi bu geziye katıldı?

***

Başbakan Erdoğan "30 yılda teröre 30 milyar lira harcadık" diyor. Bu para eğitime, sağlığa, teknoloji yatırımına gitmiş olsaydı, muhtemelen dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olurduk. O yüzden ne bir siyasetçi, ne de bir işadamı, "Bu oyunda yokuz!" diyemez.
CHP, Kürt sorununun çözümü için önemli bir adım attı. Bu yeter mi? Hayır, sadece bir başlangıç ve çok önemli.
Türkiye'de sorunlar değil, gündem çok çabuk değişiyor, sorunlarımızı doğru dürüst tartışamıyoruz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı'nın seçim süresiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar, Kürt sorununa odaklanan kamuoyunun ilgisinin başka yöne çekebilir.
Şimdiden sorunun hassasiyetine dikkat çekelim.
"Çözüm için şehit annelerine söz verdim" diyen Kılıçdaroğlu'na daha yolun başında MHP kapıyı kapadı.
Kapıyı açacak anahtar Kılıçdaroğlu'nun elinde değil. İktidarın tavrı MHP'nin tutumunu değiştirebilir. Ama bu da çok zor!..
***

MHP, bir siyasi parti. Güttüğü politikayı önce seçmenine, sonra da halka anlatmak zorunda. Öcalan'ın cezasını idamdan müebbede çevirmenin neden olduğu bozgun duygusunu üzerinden atamadığı için tabanına durumu izah edememekten korkuyor. Bugün izlediği politika genişlemekten çok, mevcut tabanını korumaya dönük.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin il kongrelerinde desteklediği adaylar yarışta zorlanıyor. Ayrıca kurultay sınavı var.
Fakat terör ortak sorun.
Çocuklarını şehit veren de, dağda yitiren de acı çekiyor.
Askerliğin bu kadar benimsenip kutsallaştırıldığı bir toplumda, üç yıllık banka kredisi kullanıp, çocuğuna "bedelli askerlik" yaptıran aileler var.
Kavga, 74 milyonun kavgası.
Artık sorunların içinde taraf olma zamanı değil, sorunu önünüze koyarak çözüm üretme zamanı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA