Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Turkcell'de sürpriz seçenek

Bir şirkette üç ortak yedi yıl kavga eder, bir türlü karar alamazsa, o şirkette çalışanların vay haline!.. Herkese dert anlatmak deveye hendek atlatmaktan bile zordur. Bir kere moralin düzgün olacak, müşterilere ve medyaya "Biz işimize bakarız" diyecek, çalışan olarak herkese iyi olduğunu söyleyeceksin! Dışarıda da korkunç bir pazar rekabetiyle boğuşacaksın!
Ciddi bir mobbing...
Turkcell'den söz ediyorum.
Eğer ertelenmezse 1 Temmuz'da yeni Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girecek. Şirketler dünyasında yeni yolculuk başlayacak. Zaten SPK, halka açık şirketlere 30 Haziran'a kadar kurumsal yönetim tebliği çerçevesinde süre verdi. "Genel Kurulu, bitirin, bağımsız yönetim kurulu üyelerini atayın" dedi.
Bir tek Turkcell hariç şirketler görevini yaptı. Turkcell yönetim kurulu ise 30 Mayıs'ta toplandı. Çukurova Telekom, Altimo ve TeliaSonera yine karar alamadı. Nasıl uzlaşacakları da henüz belli değil.

***

Turkcell bir ölçüde kilitlendi. Bu kilitlenmedeki en büyük pay ise soruna bunca yıl seyirci kalan geçmiş dönemin SPK başkanlarının. Türkiye'nin en değerli şirketinde, patronların kavgasını maç izler gibi seyredip, "Patron boşluğuna" neden oldular.
Öyle ya şirkette bundan sonrası için ne görünüyor? Ortaklar, son dakikada "Biz anlaştık, genel kurulda ortak karar alacağız" dese bile değişen bir şey olur mu? Süren davalara bakınca ortaklık kavgasının kolay kolay bitmeyeceği gün gibi aşikâr.
***

Dikkatinizi çekelim. Bu kilidi açacak asıl anahtar gözden kaçmamalı. 11 Ekim 2011'de Resmi Gazete'de yayınlanan 654 sayılı KHK'ye Sermaye Piyasası Kanunu'nun 22'nci maddesinin birinci fıkrasına yapılan ek çok net.
Diyor ki: "SPK, halka açık anonim şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerine uymasını sağlamak için, her türlü teminattan muaf olarak ihtiyati tedbir istemek, dava açmak, açılan davada uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi sonucunu doğuracak şekilde karar alınmasını isteyebilir."
Bu ne demek? Eğer Turkcell'de ay sonuna kadar genel kurul yapılmazsa, SPK eke dayanarak şirkete üç bağımsız yönetim kurulu üyesi atanmasını talep eder. İsimleri ya kendisi belirler ya da ticaret veya hukuk mahkemesi.
***

Bağımsız yönetim kurulu üyesi gelince dertler biter mi? Burada duralım. Gelecekte Turkcell'i bekleyen bir başka sıkıntıya şimdiden dikkat çekelim. Sahip boşluğu Turkcell'de ABD tarzı bir şirket olma riski yaratıyor.
Nedir ABD tarzı şirket riski? İzah edelim de kimse ayağa fırlamasın! ABD'de sahip boşluğu yaratılan ve sermaye riski taşımayan şirketlerde, aklınıza kim geliyorsa at koşturuyor. Eğer Turkcell'in üç ortağı aklını başına toplamazsa, olacak olan da bu. Birileri çıkıp "kayyum talep ediyorum!" derse o zaman seyredin siz Turkcell'i!.. Karmaşık ve güven vermeyen ortaklık yapısı, bitmek bilmeyen kavga, 2023'te dolacak lisans süresi.
Kusura bakmayın! Turkcell, bu haliyle Türkiye'nin imajını bozuyor!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA