Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kanatları var uçamıyor!

Tam turizm sezonuna girerken bir çuval inciri yine berbat ettik! 12 ay gecikmeyle başlayan üç aylık görüşme maratonu, hem THY yönetiminin hem de Hava-İş Sendikası'nın sinirlerini iyice gerdi.
Atalarımız, "Öfkeyle kalkan zararla oturur!" der.
Görünen o ki, THY'de hem işveren hem de işçi sendikası öfkenin faturasını ağır ödeyecek. Bir kere THY yönetimi, küresel işçi sendikacılığı hareketinin nasıl bir sonuç vereceğini hesaplamamış görünüyor. THY 1997'de ilk global havayolu ittifakı olarak kurulan Star Alliance üyesi olarak aynı platformda yer aldığı diğer havayolu şirketlerinin işçi sendikalarının protestosu ile karşılaşabilir.
Olayın öngörülemeyen küresel boyutu farklı sıkıntılara yol açabilir. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve ekibi acaba bu riski iyi hesapladı mı?

***
Hava-İş Sendikası da fevri davrandı. Bundan sonraki aşamada THY çalışanlarının kendilerini rahat ifade etmesini daha yolun başında engellemiş oldu. Hava-İş, havacılıkta uluslararası standartların uygulanması konusunda bir baskı unsuru. O yüzden varolma mücadelesi veriyor.
THY yönetimi ise kararlı, sendikal denetimin ortadan kalkacağı bir yapı kurmak istiyor.
Bu yüzden gerilim tırmanıyor.
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ise durumu," Eğer grev yasağı getirilirse biz, 'THY sevenler derneği oluruz' ama THY de 'kanarya sevenler derneği' olur" diye özetliyor.
Galiba Ankara'nın ustalık dönemi THY'ye sıçramış.
***
THY, özel bir şirket. Yüzde 51'i halka açık. İMKB'de işlem görüyor. Binlerce yatırımcısı var. Şirketin yüzde 49'u ÖİB'ye ait ve kamu, "altın hisseyi" kontrol ettiği için yönetimi elinde tutuyor. Sizce, dünyada özelleşen bir şirketin altın hisse yüzünden kamu kontrolünde olduğu bir başka şirket örneği var mı?
THY, dünya starlarının yer aldığı futbol kulüplerinin sponsoru. Dünyanın çok farklı noktalarına uçmasıyla övünüyor, sürekli hat açıyor. Bu durumda tırmanan gerilim acaba neye yol açar?
Kestirmek güç.
Hava-İş'in toplu sözleşme pazarlığı elinden alındı. Grev erteleme yetkisi olan Bakanlar Kurulu, grev yasağı konusunda Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak karar değişikliği için düğmeye bastı. THY'ye grev yasağı gelecek. Ayrıca 15 bin çalışan birdenbire son teşvik yasasının ürünü olan "torbanın" içine giriverdi. 180 uçaktan oluşan filosuyla Türkiye'nin ve Avrupa'nın yıldızı THY'de kriz büyüyor. THY'nin kanatları var ama nasıl uçacağını kimse kestiremiyor!
Olan, iki yıldır zam almadan gece gündüz çalışan kesime oluyor. Bu yaklaşım Türkiye'ye yakışmıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA