Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

THY, British Airways'i solladı

Havayolu şirketleri krizle gelen sert rekabetten bunaldı. Bıçak sırtı bir dengede iş yapıyorlar. THY büyümeye devam ediyor. İlk çeyrekte zarar açıklasada geçen yıl Avrupa'daki havayolu şirketleri yüzde 1.8 büyürken THY yüzde 26 büyüdü. Kargoda yüzde 36'lık büyüme performansıyla sanki rekor deniyor.
Yılsonunda filo 200 uçağa ulaşacak. Bu yıl 38 milyon yolcu taşımayı öngörüyor. Geçen hafta yolcu sayısı açısından başta British Airways, pek çok şirketi geride bıraktı. Lutfhansa ve Air France'ın arkasından üçüncülüğe oturdu.
Rakamları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le görüşmekten gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu verdi. Topçu, THY'nin liginden örnekler vererek büyüme, istihdam, yatırım stratejilerini anlattı.
THY, Polonya'nın havayolu şirketi LOT'u almaktan vazgeçti. Bosna Havayolu'ndaki yüzde 49 ortaklığı bıraktı. Portekiz Havayolları'nın yüzde 49'una talip ama yönetmek istiyor. Fakat AB'nin antitekel kuralları buna izin vermiyor. "Gelin bizi alın" diyen yabancı şirketlerin sayısı 10-12.
Üç şirket AB'den. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen teklifler inceleniyor. THY'nin tek amacı, ortak olduğu şirketi yönetmek, yönetim modelini ihraç etmek.

***

Dikey entegrasyona giden THY, pilotunu da yetiştirecek. Aydın'da kuracağı komplekste yetiştireceği 300 pilotun 200'ünü kendisi çalıştıracak, 100'ünü de isteyen şirketlere verecek. Önümüzdeki dönem bu çıkış sürecek. Havayolu işletmeciliğinde en önemli ölçütlerden biri olan "arz edilen koltuk/km" değişkenine göre Avrupa beşincisi.
11 iştirak ve 29 bin çalışanla THY bir holding ve burada başarının en önemli unsuru çalışanlar. Rakamlar ne derse desin yolcu için havayolunun vitrinini kabin ekibi ve pilot oluşturuyor. Bu açıdan THY'nin kalitesi tartışılmaz.
Ancak grev hakları bir torba yasayla sınırlanan çalışanlar, aynı hizmet kalitesini sunabilecek mi? Bazı çalışanlar sendikal hakların budanmasını eylemle duyurmak istedi. 305 çalışan işten atıldı. Durumları ne olacak?
Topçu, "gemileri yaktık" demeye çalışıyor. "Hakları için mahkemeye gidebilirler. Saygılıyız. Ama bu aile onları kabul etmez" diyor. Ve ekliyor: "Hakları ödenecek, ama geri almayacağız."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA