Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Doğu Akdeniz ısınıyor

Dün borsa düştü, faiz ve kur yükseldi. Piyasalar dalgalı. Ancak piyasaların rotasını belirleyecek parametreyi geçen hafta, St. Petersburg Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin verdi. Dedi ki: "Petrol, 110 doların altına inerse sıkıntı yaşarız. 90 doların altı Rusya'nın krize girmesi demektir!"
Rusya, 2012 bütçesinde petrol fiyatını 125 dolar/ varil olarak kabul etmiş.
Her bir dolarlık düşüş varil başına 60 bin ruble kayba yol açıyor.
10 milyon varil/ gün yani Suudi Arabistan kadar petrol ihraç eden Rusya'nın fiyat düşüşüne tahammülü yok. O yüzden bölgenin kontrolünü ABD'ye bırakamaz. Bu, petrol fiyatlarıyla ABD'nin sürekli oynaması ve Rusya'nın ipini tutması demektir.

***

Su politikaları uzmanı ve stratejist Dursun Yıldız, "Bölgede su ve enerji üzerinden bir hesaplaşma yaşanacak. Senaryolar, 2030'da su sorununun artacağını söylüyor. Yaşanan, enerji ve su yollarının kontrolüne ilişkin bir hesaplaşma. Arena, Doğu Akdeniz. Rusya buradan çekilmek istemiyor. Bu nedenle bölgedeki istikrarsızlık küresel güçlerin bölgeye müdahalesine yol açacak. Bölge daha sıcak günlere gebe" diyor.
Ekliyor: "İnşallah Rusya, İran üzerinden oyuna girmez..."
İtidal şart.
Kontrollü gerginliğe hazır olun!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA