Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Günde 5 milyon ekmeği çöpe atıyoruz

Bir haftadır Müslüman coğrafyasında yoksulluğun ezilmişliğin öfkesi yaşanıyor. Müslümanlar, kendi ortaçağından çıkış yolunu arıyor. Dünyanın "ötekisi" onlar!.. Eğitimsiz ve bilgisizler. Manipülasyona da açıklar. Bir film yüzünden "gururumuz incindi" diye sokaklara döküldüler. Yeraltındaki bol petrol, demokrasiyi hiç uğratmamış bu coğrafyaya.
Petrolün yarattığı zenginliğin farkında değil ki Müslümanlar. Asırlar boyunca zenginliğin sembolü olan Nil Deltası'na bakar mısınız? Orada bile suya ve buğdaya hasret herkes.
Dört yıl önce, nüfusunun yüzde 402 dolardan az gelirle yaşayan, günde 400 gram ekmek tüketilen Mısır'da uçup giden buğday fiyatı yüzünden ekmek karaborsaya düşünce halk ayaklanmıştı. Coğrafyada ekmek isyan sebebi.
Yoksulların tek derdi, ekmeğe ulaşmak. Önümüzdeki dönemde ekmek sıkıntısı yaşayacak coğrafya. Ekmek Arap Baharı'nı etkileyecek ayaklanmalara öncü olur! Dünyada ilk tarımın yapıldığı coğrafyada nedense en kanlı açlık oyunları oynanıyor hep!..

***

Bölgenin en şanslı ülkesiyiz. Topraklarımız henüz kirlenmedi. Nüfusumuzun üçte biri buğday ekiyor. Yıllık buğday rekoltemiz 18-20 milyon ton. Bunun 11 milyon tonundan un elde ediyor, 2 milyon tonunu, başta Irak olmak üzere komşu ülkelere ihraç ediyoruz. Fakat bir türlü kaliteli buğday üretemiyor, sorun yaşıyoruz.
Buğday, un deyince de dönüp dolaşıp ekmeğe kilitleniyoruz! Türkiye Fırıncılar Federasyonu'na göre 20 bin fırınımız var. 20 yıl önce halka ucuz ekmek vermek için kurulan Halk Ekmek, pazarın yüzde 15'ine sahip, fiyat belirliyor. Ekmek pazarında kıran kırana bir "fiyat" oyunu oynanıyor. Yılda kişi başına 140 kiloyla dünya ortalamasının üstünde ekmek tüketiyoruz.
***

Her gün 82 milyon adet ekmek üretiyoruz. Bunun karşılığı 61.5 milyon lira. Tüketimimiz ise 77 milyon adet, 58 milyon liralık bir karşılık demek. Her gün 5 milyon ekmeği yani 3.5 milyon lirayı çöpe atıyoruz. Ekmek pazarının yüzde 7'si çöpte! Aylık 105 milyon, yıllık 1.3 milyar liralık israf bu.
Üretilen ekmeğin yüzde 98.5'i açıkta satılıyor. Sadece yüzde 1.5'i pakete giren endüstriyel ekmek.
İsrafı önlemek için 1 Temmuz'da "Ekmek Tebliği" çıktı. Buna rağmen fırınlarımız denetimsiz, ruhsatsız. Hijyen bir numaralı sorun olmaya devam ediyor.
Zenginleşen(!) Türkiye'de ekmekte merdivenaltı üretim almış başını gidiyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu israfı önlemek için Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO), "Ortak kampanya yapalım" diye öneri götürmüş ama TMO'dan ses seda yok.
Dünyada 1 milyar aç, 2 milyar obez insan yaşıyor. Önlenemeyen israfı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in dikkatine sunalım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA