Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Yeşil bina

Ford Otosan'ın Gölcük tesisleri Ford'un dünyadaki en önemli üç Ar-Ge merkezinden biri. 1250 mühendis çalışıyor. Genel Müdür Haydar Yenigün "Ar-Ge'nin payı yüzde 3.2. Sektörün hedefi yüzde 1.5. Biz bu hedefi ikiye katladık" diyor. Ar-Ge'ye yılda binde 8 pay ayırıyoruz. Otosan 310 milyon lira, yani mühendis başına ayda 20 bin lira ayırıyor.
Türkiye'den Ford şirketlerine ihraç edilen mühendislik hizmeti tutarı 50 milyon dolar ihracat verileri içinde görünmüyor. Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği mal ve hizmet ihracatının ayrı kalemlerde görülmesi için çalışmaları sürdürüyor. Esas olan mal değil, katma değer hizmeti, bilgi ihracı ve müşteri memnuniyeti.

***

Ford Arka Pencere sosyal sorumluluk projesiyle "yeşil bina"ya el attı. Şirket, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı ile işbirliği yaptı. Bağışlarla Bursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Yeşil Bina sertifikalı ilk, tek eğitim kurumu ve kamu binası oldu. Çatıya 35 kw'lık güneş enerji sistemi kuruldu. 440 bin kw'lık enerji kullanımı 300 bin kw'a, 15 bin m3'lük su tüketimi 10 bin m3'e, 1 milyon 600 bin m3 olan doğalgaz sarfiyatı ise 1 milyon m3'e indi.
Her yıl petrol eşdeğeri 36 milyon ton olan enerjiyi konutlarda tüketiyoruz. Kamu binalarındaki tüketim 4 milyon ton. Kamu binaları yeşile dönüşse, yüzde 50 yani 2 milyon ton tasarruf edeceğiz. Bu da her yıl bir Keban Barajı demek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA