Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Terör, barış ve gazetecilik

Terör, gazetecilerin vicdanını öldürmemeli. O kadar da zor olmamalı hem barış gazeteciliği yapmak hem de etik ilkelere uygun davranmak.
Soğukkanlılığımızı korumalıyız, işimizi yapmalıyız, evet, ama duyarsızlaşmamalı, acımasızlaşmamalıyız.
Kurbanlara saygılı davranmalıyız. Parçalanmış insan görüntüleri, kanlı kareler yayınlamamalıyız. Ölmüş olmaları, onların mahremiyet alanlarını ihlal edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Onların ve yakınlarının...
Terör eylemleri karşısında medya olarak siyasi değil insani bir tavır almalıyız. Anlıyorum öfkelisiniz. Anlıyorum nefret ediyorsunuz. Fakat unutmayın! Masum terör kurbanlarının ölü bedenlerini kendi küçük savaşınıza cephane yaparken... Terörün insanlığa ve demokrasiye karşı yürüttüğü büyük savaşın ancak figüranı olursunuz.

Esas kurban

Terör kendisinden başka hiçbir şeyi ya da kimseyi temsil etmez. Gazetecilik açısından bu böyledir.
Sultanahmet saldırısını gerçekleştiren teröristin Suriye asıllı olması mültecilerin suçu değildir. Diyarbakır'daki saldırının yönetiminde Kürtlerin de bulunduğu PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilmiş olması Kürtlerin suçu değildir.
Saldırının İslam adına yapıldığının iddia edilmesi Müslümanları, Kürtler adına yapıldığının iddia edilmesi Kürtleri bağlamaz.
Hatta bir adım geriye çekildiğimizde şunu görürüz: Saldırının kendisi adına yapıldığı iddia edilen din, ideoloji, insan topluluğu her kimse, aslında, esas kurban onlardır. Bu yüzden haber yaparken, başlık atarken dikkat etmemiz gerekir seçtiğimiz kelimelere, kullandığımız tanımlamalara.

Sorumlu habercilik

Kim bilir kaç kez yazdık, söyledik: Teröristlerin en büyük yardımcısı medyadır. Terör medya sayesinde ulaşır amacına. Medya sayesinde verir mesajını. Medya sayesinde korku ve dehşet salar insanların yüreklerine. Medya sayesinde eker ayrılık tohumlarını toplumun bünyesine.
Terör ve medya dediğimizde... Bir kargaşadan ve kaostan söz ediyoruz. Sınırları bir türlü çizilememiş bir ülkeden... Etik kodları oturmamış, belirsizlik üzerine kurulmuş bir ilişkiden.
Bu yüzden terör haberleri konusunda uzmanlaşma önemli. Terör eyleminin niteliği ve amacı konusunda spekülasyon yapmamak... Terörün amacına hizmet etmemek... Güvensizlik ortamı oluşturmamak...
Bütün bunları yaparken kimliğine bakmaksızın bütün insanların acılarına duyarlı davranmak... Toplumu acılar üzerinden ayrıştırmamak... Önemli.
Aksi takdirde yaptığımız işin adı gazetecilik olamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA