Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Uyuşturucu ölçen cihaz Türkiye'de

Türkiye'de alkol ölçülüyor, peki ya uyuşturucu? Narkotik Polisi'nin bile aklına gelmeyen bu soruyu ilk kez soran Doç. Dr. Arif Verimli'nin sözlerini bu köşede yazmış ve gelişmeleri de aktaracağımızı söylemiştik. Doç Dr. Arif Verimli ile tekrar görüştüğümüzde uyuşturucu ölçen bir aletin ABD'de kullanıldığından sözetti.
Verimli, bir konuya da özellikle dikkat çekti: "Bizde bu konuda ciddi hiçbir araştırma yok. Oysa uyuşturucu kullanımı arttı. Şimdiki verilere göre, her bin kazadan 5'i uyuşturucudan kaynaklanıyor. Bu da önemli bir rakam."
Arif Verimli, ABD'de kullanılan cihazın ortaya nasıl çıktığını da şöyle anlattı:
"Savunma Bakanlığı'nın Çöl Harekatı'nda geliştirdiği bir cihaz var. Tükürükten uyuşturucu ölçümü yapan ve sonucu 15 dakika içerisinde veren bir cihaz. Bu cihaz, eğitimli personel gerektirmeden taşınabilir ve kullanılır. Kimsenin tanıtımını yapmak istemem ama Türkiye'ye de bu cihaz getirildi. Cihazın ismi "Life Point". Bu cihaz sadece trafikte değil her tür adli vakada 15 dakikada uyuşturucu kullanımı ve dozlarını ölçebilen bir alet."
İstanbul'un pilot bölge seçilerek trafikte uyuşturucu denetimine geçilmesi gerektiğini de belirten Verimli, sözlerini bir uyarıyla bitirdi: "Uyuşturucu yüzünden kazalar daha da artacak. Ağır yük taşıyan ve uzun yol şoförlerinde rastlanan "alkol-esrar" kombinasyonu ki yalnızca alkol almaktan 5 kat daha zararlıdır, nasıl ölçümlenecek? Bilim adamı olarak öngörüm; eğer duyarlı olunmaz, bir çözüm üretilmezse, 2015 yılında uyuşturucu kullanımı 16-24 yaş arası gençlerimizin yüzde 9'dan yüzde 20'ye çıkacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanları, pilot bölgeler halinde trafikte uyuşturucu saptaması yapabilen yöntemlerin araştırılarak ülkemizde uygulanmasını sağlayabilirler."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA