Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bir toplumsal analiz: Çarpışma

Oscar ödülleri sahiplerini buldu. En iyi film ödülünü Crash (Çarpışma) filminin alması, sürpriz olarak nitelendi ve birçok insanı şaşırttı.
Oysa sürpriz değil bu sonuç.
Günümüz açısından ciddi anlamı olan bir ödüllendirme.
Çünkü, insanlık ilginç bir dönüşümün eşiğinde. Bir yanda 'Medeniyetler Çatışması' körükleniyor, bir yanda ırkçı söylemler yükseliyor öte yandan ise ortak yaşama ilişkin değişim yaşanıyor.
Bu kuşkusuz gündelik hayata da yansıyor. Crash işte bu gündelik hayata ilişkin ırkçı tavırları, sosyal sınıf farklılıklarını ve önyargıları sloganlaştırmadan anlatıyor. Özellikle kentlerde yükselen 'ırkçı dalga' yı, etnik ayrımcılığı, sosyal farklılıkları bir grup insanın öyküsü etrafında çarpıcı bir dille seyirciye aktarıyor. Bir yerde davranışına öfkelendiğiniz birinin bir başka yerde yaptıklarına alkış tutuyorsunuz. Aynı insanın iki farklı yüzü insanı şaşkına çeviriyor. Ve kendi hayatımıza ilişkin gerçekleri acı bir biçimde yüzünüze çarpıyor.
Bu nedenle Çarpışma tam da küresel dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehlikelere dikkat çeken güçlü bir film.
Film, çok kültürlü Amerika toplumunun içinde yaşanan hoşgörüsüzlüğe ve ayrımcılığa eleştiri getirirken, dünyada yaşanlara da ışık tutuyor.
Özellikle dünyanın en büyük futbol kulüplerinin stadyumlarında yaşananlar bunun çarpıcı örnekleri.
Türkiye'nin son dönemlerde içine sürüklendiği etnik çatışma ortamı açısından da ilgiyle izlenecek bir film. Bu nedenle Oscar ödüllerini fazlasıyla hak ediyor.
Aslına bakarsanız filmin ödül alması değil, Akademi üyelerinin filmi ödüllendirmesi sürpriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA