Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İSKİ'den 'pis kokulara' cevap

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, İdaremiz her kamu kurumu gibi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi olup, tüm ihalelerini "Açık İhale Usulüne" göre ilanla gerçekleştirmektedir. İdarelerin bu konuda hiçbir kural koyma yetkisi yoktur.
İhalelerimiz açıklık, şeffaflık, rekabet ve eşit muamele ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Yeni İhale Kanunu'nun ilk yürürlüğe girdiği dönemde yorum ve içtihatlar ihalenin en düşük teklife verilmesi gerekir yönünde idi. Nitekim yüzde 70 tenzilata denk gelen bir ihalemiz, en düşük fiyata verilmediği gerekçesi ile Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilmiştir.
Bunun üzerine ihalelerimiz en düşük teklifi veren firmalara verilmek zorunda kalınmıştır. Nitekim bu şekilde en düşük teklifle ihaleleri alan firmalardan bazıları ihaleyi aldıktan sonra işi gerçekleştirmeyince sözleşme feshedilmiş, teminatları da irat kaydedilmiştir.
Kamu İhale Kurumu 13.06.2004'te bir tebliğ yayımlayarak kuralları değiştirmiş ve aşırı düşük sınır değerini bir formülle tespit etmiştir.
2005'te tüm ihaleler bu kurallara göre yapılmış, bahsedilen prosedür aynen uygulanmıştır.
İhalelerin kimi zaman ortalama, kimi zaman da en düşük fiyata verildiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. İSKİ istese dahi, bir ihaleyi hiçbir şekilde istediği kişilere vermesi söz konusu olamaz!
İhalelerde bir hak kaybına veya zarara uğradığını iddia edip İSKİ'ye müracaat eden firmalara Kamu İhale Kurumu'na da müracaat etmelerini özellikle tavsiye ediyoruz. Çünkü biz yaptığımız işlerde saydamlık, eşit muamele ve güvenilirlik ilkelerini yerine getirmekteyiz.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için cevabımızın yayınlanmasını önemle rica ederiz.
İSKİ Basın Müdürlüğü

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA