Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'AB'ye en büyük engel içerideki çeteler'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la birlikte önce İsveç'in başkenti Stockholm'e gittik, ardından AB'nin başkenti Brüksel'e...
Türkiye AB ilişkileri açısından hızlı ve kırılgan bir süreçten geçiyoruz. AB içinde ve Türkiye'de bu birleşmeye destek verenler de var, sadece karşı çıkmakla yetinmeyip engel olmak isteyenler de.
İsviçre'deki minare referandumu ise tüm kıta Avrupa'sında esen "ulusalcı- ırkçı" dalganın yeni marifeti. Her ülkede bu dalganın izlerine rastlamak mümkün. Ama Avrupa yine de demokrasiye, insan haklarına ve değişime daha yakın duruyor. Türkiye ise hâlâ bu değerlerle buluşmanın sancısını yaşıyor. Devlet Bakanı Egemen Bağış'la, Stockholm'e giden uçakta Türkiye'nin yaşadığı bu sancıyı konuştuk. Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, Zaman'dan Mustafa Ünal, TRTTürk'ten Ümit Sezgin ve Hürriyet'ten Metehan Demir'le birlikte biz sorduk, Bakan Bağış cevapladı. Önce Bağış'ın şu tespitinin altını çizelim.
"AB bir insanlık projesi. Türkiye AB'nin çatısı olacak. Bu biraz Türkiye'nin, biraz da AB'nin atacağı adımlara bağlı."
İşte bu noktada sözü Türkiye'deki iç hesaplaşmaya getirip soruyorum: AB ile ilişkiler yürürken içeride neler oluyor? Kafes operasyonuna nasıl bakıyorsunuz?
"Kafes Operasyonu'yla ilgili iddiaların doğru olmadığına inanmak istiyorum. Koç Müzesi'ndeki denizaltıya benim çocuklarım iki üç kere götürüldü. İddialar karşısında bir baba olarak yüreğim acıyor. Eğer doğruysa o zaman bu tür vahim olayların yaşanmaması için ne lazımsa onu yapmalıyız. Hiç kimse hukukun üzerinde değildir."
Kafes Planı belgeleri hâlâ Türkiye'de darbe planlayanların var olduğunu gösteriyor. Peki AB Başmüzakerecisi Devlet Bakanı Bağış "darbe ihtimali" konusunda ne düşünüyor?
Bağış'ın bu soruya cevabı kısa:
"Karanlık günleri geçmişte bıraktığımıza inanıyorum. Siyaset için ödül de ceza da sandıktır. Bir buçuk sene sonra seçim olacak. İsteyen ödüllendirir isteyen cezalandırır."
Bağış'a son olarak, "11 aylık bakanlığınız döneminde Türkiye'nin AB üyeliğine en büyük engel nereden geliyor, Türkiye'nin içinden mi, AB'den mi?" diye soruyorum. İşte cevabı:
"Şu an Türkiye'de Avrupa'dan daha fazla engel çıkıyor. Devletin çeteler tarafından yönetilmesini isteyenler AB sürecini engellemek için çaba harcıyor. Hükümet olarak kararlıyız, bunların hiçbirine pabuç bırakmayacağız. Kamuda bir sorun görmüyorum, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ devir teslim töreninde AB projesinin önemine dikkat çekmişti."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA