Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin 'evet' sancısı

CHP'de referandum sancısı bitecek gibi görünmüyor. Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem'in, referanduma "evet" demesi üzerine, ihracının istenmesi toplumda da parti tabanında da şaşkınlık yarattı.
Aslında bu noktaya gelmesine sanıyorum CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şaşırdı.
Çünkü Erdem'le ilgili ilk değerlendirmesinde şöyle diyordu:
"Herkes düşüncelerini özgürce söyleyebilir. İhraç edilmesi söz konusu değil." Ama ne yazık ki Kılıçdaroğlu bu sözünün de arkasında durmadı. Tıpkı daha önce yaptığı Dersim ve başörtüsü açıklamalarında olduğu gibi...
Şimdi parti içinde ve çevresinde şu sorunun cevabı aranıyor: Acaba her "Evet" diyen CHP'li partiden atılacak mı? Böyle sürerse CHP yönetiminin işi bir hayli zor... Çünkü CHP içinde referandum konusunda farklı düşünenlerin sayısı hiç de az değil.
Alın bir örnek daha...
Uzun yıllar Nevşehir'in Ürgüp İlçe Belediye Başkanlığı yapan CHP'li Bekir Ödemiş de referanduma farklı bakanlardan. Merak ediyorum acaba Ödemiş'in şu tespiti de disiplin kurulunun ilgi alanına girecek mi?
"Referandum sürecini iyi yönetemiyoruz. Gözümü kapatıp, bunu AKP'nin hazırlamadığını bilsem, derim ki, 'Herhalde bunu sosyal demokratlar hazırladı, eksiğine rağmen.' Daha iyisi olur mu? Elbette olur. Senin solcu olarak görevin, daha iyisini yapmak ve istemektir. Memura adam toplu sözleşme getiriyorsa sen de grev olsun diye bastırsaydın mesela. CHP bunu yapmalıydı."
Ödemiş, tabana ilişkin de çarpıcı bilgiler veriyor:
"CHP'de bizim gibi düşünen çok insan var. Herkes çelişki yaşıyor."
Aslında 30 yılı aşkın bir CHP'li olan Ödemiş'in sorguladığı sadece referanduma ilişkin tavır değil. Ona göre Ergenekon sürecine de Kürt meselesine de "sosyal demokrat" bir pencereden bakılmıyor.
"Yeni CHP"nin bu konularda iyi bir sınav vermediğini ileri süren Ödemiş, şöyle diyor:
"Deniz Bey'in yine de iyi kötü kabul edilmiş bir duruşu vardı. Mesela Kemal Bey'in Mehmet Haberal'a sahip çıkması olacak şey değil. Bir kere hukuk süreci çalışıyor, burada haksızlığa da uğrayabilirsin.
Bu bir sabır işidir. Rizelinin milletvekili seçmediği birine neden sahip çıkıyorsun? Kemal Bey'den farklı bir davranış bekliyorduk."
Ödemiş
, Kürt meselesiyle ilgili de şunları söylüyor:
"Şimdi bize herkes kuşkuyla bakıyor. Bakın Kürt meselesinde eskisinden kötü durumdayız. Ben Kemal Bey'in geldiği toprakların sorununa daha duyarlı olacağını ve gerçekçi politikalar getireceğini umut etmiştim. Ama olmadı."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA