Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Ağrı'da Evdalê Zeynîkê Festivali

Şu sıralarda biraz iç karartıcı konular ön planda olsa da Türkiye'de çok sayıda iyi şeyler de oluyor.
Bu kez havaalanı veya baraj açılışı değil, bir festivalden söz ediyorum. 1. Uluslararası Ağrı, Evdalê Zeynîkê Kültür ve Sanat Festivali...
Festival 17-18 Ağustos arasında Ağrı'da düzenleniyor. Kürt kültürünü günümüze taşıyan dengbej (Kürt halk ozanı) geleneğinin "piri" sayılan Evdalê Zeynîkê adına düzenlenen festivalin davetlileri arasında Başbakan Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de var. Ama sadece onlar değil, dünyanın dört bir yanından akademisyenler, sanatçılar ve siyasi aktörler de davetliler arasında.
Ağrı Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet İzci festivalin amacını şöyle açıklıyor:
"Dengbejlik kültürümüzü sahiplenmeyi, yaygınlaştırmayı ve unutulmaya yüz tutmuş kadim kılamlarımızı gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz."
Festival bir ilk olduğu gibi birçok ilke de sahne olacak. Festivalin Onursal Başkanı Yazar Ahmet Aras'ın kaleme aldığı Evdalê Zeynîkê kitabı ve dengbejlerin kılamlarından derlenen 1000 adet CD Ağrı halkına ücretsiz dağıtılacak ve dengbejler arası kılam yarışması yapılacak.
Ramazan Bayramınızı kutluyor, barış ve huzur getirmesini diliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA