Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'de 30 Mart sonrası savaşı

CHP'de yaşanan kaosun birçok nedeni var ama şu ikisi belirleyici: Siyaset üretememek ve siyasi teamülleri altüst eden aday belirleme yöntemi.
Eğer CHP'de, toplumda umut yaratan bir siyaset üretilseydi bu tartışmaların hiçbiri yaşanmazdı. Bu olmadığı gibi aday belirlemede ilkeler değil, "adamcılık" ağır basınca işler şirazesinden çıktı.
Şimdi istifa eden edene... Anlaşılır gibi değil, 3 veya 4 dönem belediye başkanlığı yapanlar bile isyan ediyor. Böyle bir sonucun oluşmasında hiç kuşkusuz en önemli aktör CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.
Önceki gün ilk tepkileri verirken, özellikle de İstanbul'daki CHP'lilerin, yaşananlardan Mustafa Sarıgül'ü sorumlu tuttuğunu yazdım. Bu tespit gerçeğin sadece bir yanını oluşturuyor.
Hıncal Abi (Uluç) de yazdı, o zaman Ankara'dan Edirne'ye, İzmir'den Antalya'ya kadar olanlara ne diyeceğiz? İstanbul dahil gerilimin yaşandığı yerlerde ağırlıkla Baykal-Sav döneminin kadroları vardı ve onlar değiştirildi. Bu da Kılıçdaroğlu'nun yeni dönemi kendisine yakın isimlerden oluşturmak istediğini gösteriyor. Başta İstanbul'un önemli ilçeleri, Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş, Maltepe, Avcılar olmak üzere, İzmir'de Ankara'da, Antalya'da hatta Edirne'de yapılan bu.
Tabii bu yapılırken, Kılıçdaroğlu, mevcut başkanların toplumla ilişkisine, başarı kriterine bakmayıp, teamüllere aykırı yöntemle yenilerini atayınca kızılca kıyamet koptu. Normal olan, başarılı olanları tutup, parti oyunun çok gerisinde kalanları değiştirmekti. Buna itiraz gelse de etkili olmazdı.
Peki, Kılıçdaroğlu veya CHP aklı neden böyle bir yöntem izledi? Derin analizlere gerek yok. CHP değişiyor ama bu iktidar getirecek bir değişim değil. Tam da bu nedenle CHP yönetimi, partinin bu değişmiş haliyle bile Türkiye'de iktidar olamayacağını biliyor. O yüzden her aktör hâlâ parti içi iktidara oynuyor. Teamüller, ilkeler bunun için altüst ediliyor.
Bu yüzden, seçim sürecinde bile hem Kılıçdaroğlu'nun hem Sarıgül'ün hem de her CHP'linin kafasında "30 Mart sonrası ne olacak?" sorusu var. Kısaca kavgalı parti görüntüsü verse de Kılıçdaroğlu, bu değişimle kendisini kuşatan dizayncılara karşı "kolay lokma" olmamak için önlem alıyor. Siyaset adına talihsiz olsa da CHP gerçeği bu...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA