Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Solun Demirtaş sınavı

Şu günlerde HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın sola verdiği mesajlar kadar solun Demirtaş'a sandıkta nasıl sahip çıkacağı da konuşuluyor. CHP ve çevresinde yaşanan siyasi kırılma bu açıdan bir fırsat. Bu fırsatı Kürt siyasi hareketi iyi değerlendirdi. Toplumun değişimine ayak uyduran bir hamleyle, önüne koyduğu "Türkiyelileşme" hedefini Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı yaparak anlatma şansı yakaladı.
Kemalistlerin, solun adaysızlığı, Alevi toplumunun CHP adayıyla ilgili kaygıları ve ilk kez bu seçimde oy kullanacak olan yurtdışında yaşayanların arasında ciddi oranda Alevi- Kürt kitlesinin olması bu şansı artırıyor.
Bu potansiyel ne kadar bir oya tekabül ediyor ve ne kadarı sandığa yansır bilinmez ama Demirtaş ın sandıktaki başarısı yeni bir muhalefet aksının da işareti olabilir.
Yüksek oy almasını birileri "pazarlık gücü olarak kullanacak" diye yorumlayabilir ama işin en önemli yanı "siyaset"in güçlenmesi...
Bu nedenle sadece Türkiyelileşme siyaseti izleyen Demirtaş değil, aynı zamanda sol, sosyal demokrat hatta Alevi toplumu da o siyasetin Türkiyelileşmesine destek olup olmama sınavı verecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA