Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Çoban arayan köyler

İki günlük Bayburt gezisinde sadece Bayburt'un merkezini değil köylerini de gezdim. Socar'ın CEO'su Kenan Yavuz, doğup büyüdüğü topraklarla bağını kesmemiş bir Bayburtlu. Baba yadigarı evleri, değirmeni yeniden canlandırırken, yazlık sinema ve küçük bir de müze kurmuş...
Bölgedeki tarımsal aletlerden oluşan müzeyi gezerken, köylülerle dünü ve bugünü konuşuyorum.
Büyük kentlere göç nedeniyle sayıları azalan köylüler artık eskisi kadar tarım ve hayvancılıkla ilgilenmiyor.
Nedenini sorunca Köy Muhtarı Habip Yavuz şöyle diyor:
"Eskiden daha çok hayvan yetiştirir daha çok ekin ekerdik ama para etmezdi. Şimdi para ediyor ama biz ekmiyoruz. Çünkü devlet her türlü desteği veriyor. Çocuk başına para verdiği gibi okul ve sağlık da bedava... Ayrıca İş-Kur da maaş veriyor. Bu durumda kimse çalışmak istemiyor."
Durumu Muhtar Yavuz şöyle anlatıyor:
"Bırakın bizim köyü, civar köylerden bile çoban bulamıyoruz. Kimse çalışmak istemiyor. Şu anda yıllık 20 ila 40 bin lira verdiğimiz biri Afganistanlı biri Ağrılı iki çobanımız var." Anlayacağınız artık köylerde bile göçmen işçi çalıştırılıyor. Destek tembelliğe yol açmamalı... Bu durumu gözden geçirmek gerekmiyor mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA