Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Kürt kardeşinize sahip çıkın'

Bayburt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ağustos seçimleriyle ilgili teşekkür gezilerini sürdürüyor.
Rize ve Trabzon'dan sonraki ilk durağı Bayburt...
Bayburt Türkiye'nin en küçük illerinden biri...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı beklerken, Saat Kulesi çevresinde toplanan kalabalığın arasında dolaşıyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ikinci en yüksek oyu veren Bayburtluların Erdoğan'a sevgisi çok farklı.
Kendileriyle dalga geçme cesaretini gösteren şu slogan bile bunu anlatıyor: "Bayburt Bayburt olalı bele reis görmedi" Ve kalenin altına yazılan şu slogan: "Kale gibisin be reis..."
Bu ilginin altında Bayburt'un 1989'da il olduktan sonra bile değişmeyen kaderi yatıyor.
Bayburt'un bu makûs talihi Erdoğan başbakan olana kadar değişmemiş. Bugün yapılan ne varsa, Bayburtlulara göre o tarihten sonra yapılmış. Duble yollar, hastane, üniversite, tarihi yapıların restorasyonu, baraj ve şehri Karadeniz'e bağlayan tüneller...
Bu yüzden Bayburtlular hâlâ Erdoğan'a "fahri milletvekili" gözüyle bakıyor. Bu yüzden mitinge gelen kalabalık ani bastıran yağmura rağmen meydanı terk etmiyor. Ve Erdoğan kürsüye çıkıyor. Bayburtlulara teşekkür ettikten sonra sözü son günlerde yaşanan sokak hareketlerine getiriyor ve yine çarpıcı açıklamalar yapıyor. Çözüm sürecine ilişkin şu söyledikleriyse tarihi önemde:
"Sizden şunu bekliyorum, Kürt kardeşinize sahip çıkın... Aramıza nifak sokmaya çalışıyorlar, biz bu oyuna gelmeyeceğiz.
Terörle teröristle masum kardeşlerimizi inşallah birbirinden ayıracak, 'inadına kardeşlik' diyeceğiz."
Açılış töreni bittikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'la kısa bir süre görüşüp ayrılıyoruz.
Ve bir grup gazeteci olarak, bizi davet eden Bayburtlu Kenan Yavuz'la birlikte Bayburt'u dolaşıyoruz. Yavuz, Türkiye'ye en büyük yabancı yatırım yapan Azerbaycan'ın petrol firması Socar'ın CEO'su...
Memleketi Bayburt'un sanayide, tarımda gelişmesi için çaba harcıyor. Ama en önem verdiği şey şehrin tarihi dokusunun korunması... Yavuz şöyle diyor: "Bu şehir Anadolu'nun Türk kültürünün en kadim şehirlerinden biri. Bu şehrin tarihsel dokusuyla buluşması gerekiyor. Baksı Müzesi'yle ivme kazanan Bayburt, önemli bir turizm destinasyonu olabilir.
Bunun için, şehrin tarihi dokusunu boğan ucube modern yapılardan bir an önce arındırılması gerekiyor.
"
Kısaca Türkiye'nin en küçük ve fakir ili Bayburt, sıkıştığı dar alandan çıkıp, üretmek, zenginleşmek ve çevresindeki illerle rekabet etmek istiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA