Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Öğrenciler katsayı bunalımında

Danıştay 8. Dairesi'nin YÖK'ün üniversite giriş sisteminde eşitliği sağlayan katsayı farkını kaldıran, yürütmeyi durdurma kararı eğitim sistemini felç etti. Yüz binlerce genç üniversite okuma hakkının gasp edildiğini düşünüyor.
Katsayı uygulaması bilindiği gibi 28 Şubat Askeri Rejimi'nin ortaya çıkardığı bir uygulama. İmam hatip liselerinde okuyan öğrencilerin üniversiteye girişlerini engellemek için ortaya atılmıştı. Bu uygulamayla binlerce meslek lisesi öğrencisinin üniversiteye girişlerinin önü kesilmiştir. YÖK bu haksızlığa son vermek için üniversiteye girişte katsayı uygulamasını eğitim yılı başında kaldırdığını açıkladı. Böylece öğrenci okuluna ve bölümüne bakılmadan üniversite giriş sınavında çözdüğü soruya göre istediği üniversiteye girebilecekti. Bu durum öğrenciler arasında sevinç yarattı. Binlerce lise öğrencisi geçmişte yaptığı okul ve alan hatasından dönme fırsatını yakaladı. Fen bölümünde okuyan öğrenciler, sosyal dalda eğitim almak istiyorsa o konuda ders almaya başladı. Danıştay'ın kararından 100 gün önce üniversitede girmek istediği bölümle ilgili dershaneden ders alan öğrenciler ne yapacağını şaşırmış durumda.
YÖK bugün Danıştay'a itirazda bulunacak. İtiraz gerekçesinde, daha önce Danıştay 8. Dairesi'nin aldığı katsayı yetkisinin YÖK'te olduğunu belirten gerekçeli kararı ve gençlerin meslek seçme hakkı ileri sürülecek. Sonuç ne olursa olsun üniversiteye hazırlanan öğrenciler ve aileleri büyük kaos içine girmiştir. Hükümet en kısa sürede bu konuda bir karar almalıdır. Vakit geçirilmeden TBMM tarafından YÖK Kanunu'nun 45. maddesi acilen değiştirilerek bu adaletsizliğe son verilmeli, gençlerin sırtından siyaset yapılmamalıdır.

SBS ne olacak?
OKS'
nin yerine 6, 7, ve 8. sınıflara getirilen Seviye Belirleme Sınavı eğitimi çıkmaza soktu. Öğrencileri dershaneden kurtarmak için getirilen sistem öğrencileri dershaneden çıkamaz hale getirdi. Daha önce 8. sınıfta dershaneye giden öğrenci, şimdi 5. sınıfta dershaneli oldu. Soruların okul derslerini kapsayacağı, öğrencilerin derste başarılı olduğu takdirde, kolaylıkla sınavda da başarılı olacağı belirtilmişti. Her söylenenin tersi çıktı. Bakanlık sınavları yalnız 8. sınıfa indirmek için çalışma başlattı. Yeni düzenleme ile ilköğretim öğrencileri 6 ve 7. sınıflarda sınava girecek. Ancak bu sınav sonuçları öğrencilerin Anadolu ve fen liselerine girişine etki etmeyecek. Öğrenci 8. sınıfta girdiği sınavda aldığı puanla, Anadolu ve fen lisesine girebilecek. 6 ve 7. sınıfta girdiği sınavların sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın ülkenin eğitim haritasını çıkarmasına yarayacak. Böylece illerin, okulların ve sınıfların başarıları mercek altına alınmış olacak. Bu kararın bir an önce yürürlüğe girmesi, öğrencilerin dershane bağımlılığından kurtulması en büyük dileğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA