Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

ÖSYM tel tel dökülüyor

Geleceğimiz olan gençlerin, umutlarını, hayallerini bağladığı sınavları yapan ÖSYM bu günlerde tel tel dökülüyor. Kurulduğu günden beri ülkenin en güvenilir kurumlarından biri olan kurum bugünlerde neye elini atsa elinde kalıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, kurumun halkın karşısında bir güvenilirliği kalmadığını belirterek, "Yapacağımız her sınava kuşkuyla bakılacak. Bu durumu bir an önce düzeltmeliyiz" açıklamasında bulunuyor.
ÖSYM'nin KPSS kopya skandalı ile başlayan çürümüşlük süreci, LYS, TUS ve Açık Öğretim Sınavı'nda da yaşandı.
Ortaya çıkan sonuç binlerce gencin ve öğrencinin mağdur olmasından başka bir şey değil. Aileler ve öğrenciler perişan. Yetkililer, sorunun adli makamlara intikal ettiğini belirterek sorunun çözüleceğini söylüyorlar. Fakat nedense adalet bir türlü tecelli etmiyor. Kopyacıların üzerine gidilmiyor. Eğitim sisteminin bu içler acısı hali artık gizlenemeyecek duruma geldi. Tüm eğitim sistemini etkiliyor. Ülkede eğitim adına yapılan tüm iyi işler ÖSYM'de yaşanan skandallar yüzünden yok oldu gitti.
Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM el ele vererek en kısa sürede ÖSYM'yi güvenilir bir kurum haline getirmek zorunda. Yoksa ortaya çıkan tsunami dalgası karşısında yok olmaları kaçınılmaz olacak.

SBS mahkemelik oluyor
Ülkemizde 2008'den bu yana uygulanan (Seviye Belirleme Sınavı) SBS, MEB'in haziranda aldığı kararla değiştirildi. Buna göre her yılsonunda (6, 7 ve 8. sınıf sonunda) uygulanan seviye belirleme sınavlarının sadece 8. sınıfın sonunda uygulanmasına karar verildi. Bu karara ek olarak 6. sınıflarda tamamen kaldırıldı, 7. sınıflarda ise 6. sınıfta sınava girdikleri için devamı yönünde karar alındı. Sonuçta SBS, 2010-1011 öğretim yılından itibaren 6. sınıflardan başlayarak kademeli olarak kaldırılmış oldu. Ancak bir grup velinin 6. sınıfta kaldırılan sınavın 7. sınıflarda uygulanmasının yanlış olduğunu iddia ederek Danıştay'a yaptıkları itiraz, Danıştay tarafından kabul edilerek 7. sınıflarda SBS kaldırıldı. Durum buraya kadar normal. Fakat ortaya başka bir durum çıktı. 6. sınıfta sınava giren 109 bin öğrenciden 415'i 500 puan üzerinde puan alırken 780 öğrenci bütün sorulara doğru cevap verdi. Öğrencilerin 8. sınıfta girdikleri SBS sonuçlarına, 6. sınıfta aldıkları puanların yüzde 25 etkisi bulunuyor.
Öğrenci velileri çocuklarının sınavlar kaldırıldığı için bu haktan yararlanmasının ortadan kalktığını, durumu mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı. Bu durumda SBS'de yeni bir kargaşa kapıda. Öğrencilere ve velilere Allah yardım etsin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA