Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Gözler ABD seçiminde

9 Kasım sabahına önemli bir toplantı ayarlamayın.
Çünkü birçok şirkette uykusuz çalışanlar olacak.
Görünen o ki hemen hemen her sektörde özellikle de ABD ile iş yapan şirketlerde ABD seçimi herkesi uykusuz bırakacak.
Seçimleri izlemek için dev ekranlar kuruluyor. Toplantılar 8 Kasım'da geç saatlere alınıyor. Dünya uzunca bir süredir sonucunun ne olduğunu kestiremediği bu büyük yarışı konuşuyor.
ABD Başkanlık seçimini kim kazanacak?
Demokratların adayı Hillary Clinton m? Yoksa Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump mı?
8 Kasım'da yapılacak seçimler doların da, Fed'in faiz kararlarının da geleceğini belirleyecek. Bu nedenle sermaye piyasası uzmanından tekstil ihracatçısına kadar herkes bu seçim hakkında yorum yapmaktan kendini alıkoyamıyor.
Seçim sonuçları son ana kadar heyecan içinde geçecek gibi görünüyor.
Konuştuğum analistler piyasaların Trump'ın kazanmasına henüz hazır olmadığını söylüyor. ABD hisse senetlerinde ve küresel hisse senetlerine yayılabilecek bir satış baskısından söz ediliyor. Altın gibi güvenli limanlara talebin artacağı vurgulanıyor.
Hillary Clinton ise piyasalar açısından bilindik politikaların devamı olarak görülüyor.
Peki ya Türkiye piyasaları nasıl etkilenir?
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş çok net konuşuyor:
"Şu an için önemli olan piyasalar için Aralık ayında Fed'in faiz kararı, başkanlık seçimi ve Brexit kararı... Anketlerde her iki adayın da oy oranı birbirine yakın. Ancak biz şuna bakıyoruz. Türkiye'nin makro ekonomik parametreleri sağlam. Kim gelirse gelsin biz aynı hızda hatta daha da yükselerek devam edeceğiz."
Sadece SPK Başkanı değil aslında bu hafta seçimleri konuştuğum birçok sektörden işadamları tahmin yaparken taraf tuttu. Clinton ya da Trump'ın değil. Türkiye'nin tarafını... "Biz 15 Temmuz'u atlattık. Piyasalarda dalga olsa ne olur?
Ekonomimiz sağlam."
Tek sorun ise ABD'li bazı şirketlerin seçim beklentisiyle iş yavaşlatması... ABD ile ticaret yapan birçok şirket, muhataplarıyla seçim sonrasına sözleşmek zorunda kalmış. Yani seçimler ABD ekonomisini bu kez çok derinden etkiliyor. Bakalım sonuçları dünyayı nasıl etkileyecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA