Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Her kuşağın beyaz atlı prensi kendine özel

Oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu’nun, “Erkeğin beyaz atlısını nasıl ayırt edersiniz?” açıklaması, sosyal medyada gündeme oturdu. Biz de bu tartışmayı sorguladık. Gençler artık erken evlenmiyor. Bunda ideal eş tanımının kuşaktan kuşağa farklılık göstermesi önemli rol oynuyor. X kuşağı; güveni vurgularken, Y kuşağı daha fazla özgürlük arayışında. Z kuşağı kendine özgü değerlerini öne çıkarıyor

İdeal beyaz atlı prensin tanımı kuşaktan kuşağa, hatta kültürden kültüre değişen dinamiklerle şekillenir. X kuşağı; sadakat, güven ve zamanla büyüyen bir sevgiyi vurgularken, Y kuşağı daha fazla özgürlük ve bireysellik arayışında. Değişen toplumsal normlar ve teknolojik ilerlemeler, ilişki dinamiklerini etkilemeye devam ederken, Z kuşağı da kendine özgü değerleri ve bakış açılarıyla sahneye çıkar. Başarılı oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu'nun "Beyaz atlı prensi nasıl ayırt edersiniz?" sorusu ve sıraladığı maddeler, sosyal medyada viral olunca biz de ideal beyaz atlı prensi bulma yolunda rehber olacak bir araştırma yaptık.




DAHA SAĞLIKLI İLİŞKİLER ŞART
21. yüzyılda hızla başlayan ve hızla tükenen ilişkilerin yaygınlaşması, boşanma oranlarının artışı ve modern yaşamın getirdiği zorluklar, "Beyaz atlı prensi nasıl ayırt edersin?" sorusunu daha da önemli hale getirdi. Beyaz atlı prensi anlamanın kesin bir formülü olmasa da, bu konuda dikkate almanız gereken bazı önemli unsurlar var. Romantik ilişkilerde her zaman karşılıklı anlayış ve saygıyı bulamayıp, doğru kararlar alamayabiliriz ancak bazı şeylere dikkat ederek daha sağlıklı ilişkiler kurabileceğimiz de bir gerçek. Erkeğin beyaz atlısını ayırt etme sanatını iyi okumamız gerekiyor. Örneğin bu sanatın iyi anlatıcılarından Yeşim Ceren Bozoğlu, 19 yıl sonra sahnelere döndüğü tek kişilik oyunu Bir Kurbağanın Anatomisi'nde çeşitli beyaz atlı prensleri kurbağalar üzerinden betimleyerek seyirciye aktarıyor. Başarılı oyuncunun A Para'da yayınlanan Yıldızlı Sohbetler programındaki "Erkeğin beyaz atlısını nasıl ayırt edersiniz?" açıklaması, sosyal medyada düzenlenen müzikli içerikle beraber 8 milyona yakın izlendi ve 13 bin yorum aldı. Yorumların birçoğu Bozoğlu'nun tüm söylediklerini destekler nitelikteydi. Birçok ortak yorumda, empati, anlayış, yardımseverlik ve fedakarlık gibi olumlu özelliklere sahip kişilerin potansiyel olarak beyaz atlı prens olabileceği söyleniyor. Farklı kuşaklardan farklı kişiler bir kişi, sizi iyi hissettiren, güvende ve mutlu hissettiren bir ortam yaratıyorsa, bu da potansiyel bir beyaz atlı prensin belirtisi olabilir diyordu. Kurmuş olduğunuz hayaller ne kadar büyük olursa olsun, sizi aşağı çekmeye çalışmayan ve her zaman destekleyenler gerçek beyaz atlılardır diyenler de vardı.

BEKLENTİLER FARKLI
Bir yorumda "Herkesin beklentileri farklı olsa da, ilişkideki olumlu dinamiklere odaklanarak potansiyel bir beyaz atlı prensi tanımak mümkün olabilir" yazıyordu. Sanırım bu bizim Y kuşağına en yakın tanımlardan biri. Y kuşağına göre, "Seviyorsam mutlaka beyaz atlıdır" düşüncesi hakim. O nedenle ben X ve Z kuşağının tanımlarını daha çok önemsiyorum. X ve Z kuşağının en takip edilen temsilcilerine göre, erkeğin beyaz atlısını ayırt etme yolları neler? Gelin hep birlikte beyaz atlı prensi ayırt etme rehberini oluşturalım.




Erkek biraz amele olacak

YEŞİM CEREN BOZOĞLU
1 Cömert olacak, cebinde 5 kuruş parası olmayabilir ama gider sana denizden balık tutar, balığın etli kısmını ekmeğin arasına koyar sana verir, cömertlikten kastım bu.
2 Sen üşüyorsan, kendisi üşümeyi göze alarak önceliği sana verecek biri olmalı. Seni korumayı düşünen insan olmalı öncelikle.
3 Çözüm marifeti olacak, yani şurada başıma bir şey geldi, ben hallederim diyecek. Sana kıyamadığından sevgiden ve muhabbetten ötürü gönüllü olması, beyaz atlı prens noktası.
4 Erkek biraz amele olacak, tornavidayı alıp böyle uzaydan gelmiş bir nesne gibi bakmayacak. Yapmaya etmeye muktedir olması en önemli göstergelerden biridir.

Kaba erkekten prens olmaz

YASMİN ERBİL
1 Öncelikle sosyal medya uygulamalarındaki mesaj kutusu saklanmayacak diyerek başlamak istiyorum.
(gülüyor) 2 Tuvalete giderken telefonu ters koyup gidiyorsa olmaz.
3 İnci kolyesi olursa artı puan.
4 Müzik zevkimiz uymalı.
5 Herkese kibar olması lazım, kaba erkekten beyaz atlı erkek olmaz, olamaz.
6 Sevgisini aşkını, yoğun yaşayan biri benim hemen dikkatimi çeker.
Beraber maceralara atılıp onun yanında asla korkmayacağımı bilmem, hissetmem beyaz atlı olmasıyla aynı şey olur benim için.




Aileye önem vermesi önemli

KAYRA ZABCI:
Beyaz atlı prens için kriterlerim şöyle: Önce zeka ve kültürel donanım, sonra mizah anlayışı, güldüren ve gülmekten keyif alması önemli. Üçüncüsü de aile birliğine önem vermesi.

Bu devirde prens bulmak zor

EZGİ ŞENLER:
Bu dönemde beyaz atlı prens ve prenses bulmak zor. Ama beyaz atlı prens demek; sevgisi saygısı olan, samimi, zarafet gösteren, ince düşünen iyi bir insan demek benim için.
SİZ HANGİ KUŞAKSINIZ?
Şu an dünyada olan 6 kuşak
Alfa kuşağı: 2012 sonrası doğanlar.
Z kuşağı: 1996-2015 doğumlu.
Y kuşağı: 1977-1995 doğumlu.
X Kuşağı: 1965-1976 doğumlu.
Baby Boomers: 1946-1964 doğumlu.
Gelenekçiler veya Sessiz Nesil:
1945 ve öncesi doğumlular.




10 parmağında 10 marifet olsun

MEHTAP BAYRI
1 Beyaz atlı beyaz yatlı ve beyaz katlı olsun.
2 10 parmağında da marifet olsun.
3 Mümkünse selfie çekmesin, dudak büzmesin, telefonunu ayna gibi kullanmasın!
4 Bulaşık makinesini boşaltsın.
5 Çekiçle çiviyi de doğru yerde kullansın, duvarda yani. (Kahkahayı basıyor)

ÜNLÜ DÜŞÜNÜRLER NE DİYOR?
Yazar Erich Fromm'a göre gerçek sevginin temel bileşenleri, ilgi, sorumluluk, saygı ve bilgidir.
- Saygı, sevilen kişiyi olduğu gibi kabul etmek ve onu değiştirmeye çalışmaktan kaçınmaktır. Saygı aynı zamanda diğer kişinin gelişimine duyulan ilgidir.
- Bir kişiyi tanımadan, onun ihtiyaçlarını bilmek, ihtiyaçlarını karşılamaya istekli olmak ve olduğu gibi kabul etmek için gerçek sevginin dördüncü bileşeni bilgidir.
- Sokrates'in aşkla ilgili fikirleri, Platon'un "Symposium" adlı eserinde yer alır. Sokrates'e göre aşk, bilgelik arayışı, ideal aşkı bulma, güzellik arayışı ve manevi bir bağlantıya dayanan bir duygudur. Kişi bunları takip ederek gerçek aşkı bulur. Sokrates aşkı Eros olarak tanımlar. Aşkın, ruhun derinlerine işlediğini ve içsel tanrısal bir güç olan Eros ile ilişkili olduğunu söyler. Kısaca Sokrates'e göre aşk; arayış, öğrenme, ruhsal gelişim ve ruhsal bağlantıdır.
- Carl Jung, doğru hayat arkadaşını "gölge" kavramı üzerinden açıklar. Ona göre, insanın içindeki karanlık ve bilinçaltı yönleri anlayabilen, kabul edebilen ve destekleyen bir hayat arkadaşı, uzun süreli bir ilişkinin temelini oluşturur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA