Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

'Bir mendil neden kanar?'

HUKUK
Türkiye'de yasalar var mı? Var. Hukuk ve adalet var mı? Fazlasıyla tartışmalı. Bir kararın yasalara uygun olması gerekiyor mu? Evet. Yasalara uygun olması yeterli mi? Hayır. Bir karar yasal olabilir ama meşru olmayabilir mi? Evet. Meşru olması için evrensel hukuk ilkelerine uygun olması ve toplum vicdanında kabul görmesi lazım mı? Lazım. Tersi durumda Cumhurbaşkanı Gül'ün dediği gibi 'kamu vicdanı rahatsız' olur mu? Olur. Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında kapatma davası açması yasal mıydı? Yasaldı. Hukuk ilkelerine uygun muydu? Değildi. Mesela Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü kaza ile ilgili fezlekede gazeteci Mirgün Cabas'ı, "Telefon sinyalleri göndererek Awacs'ların yönünü değiştirdi," diyerek 'henüz üyeleri tespit olunamayan bir örgüt' soruşturmasında şüpheli ilan edilmesi yasal mı? Şeklen evet. Hukuka uygun mu? Siz yanıt verin. Mesela, Ahmet Şık'ın 'soruşturmanın gizliliği' gereği hangi delillerle suçlandığını bilmeden (üstelik ifadeler gazetelerde yayımlanırken) cezaevinde yatması yasalara uygun mu? Uygun. Genel hukuk ilkelerine? Değil. Peki bu durum adil mi? Siz karar verin.

MEDYA
Türk gazeteciliğinin yıllardır önemli bir kısmının ilk desturu, 'Ey Türk gazetecisi birinci vazifen Türk devletini, askerini, darbecilerini, özel harpçilerini, polisini; topluma, bireye, insana karşı korumak ve kollamak' olmadı mı? Oldu. 'Hayata Dönüş' operasyonlarında mahkumlar arkadaşlarını yaktı haberleri gazetecilik miydi? Değildi. Şantajın gazetecilik olmadığı gibi. Medya, Cumartesi Anneleri'ne de, faili meçhullere de, Kürt meselesine de, Ergenekon soruşturmasına da, Hrant cinayetine de elinin ucuyla tutmadı mı? Tuttu. Sık sık üç maymunu oynamadı mı? Oynadı. Medyanın adalet, vicdan, hakikat peşinde koştuğunu söyleyebilir miyiz? Hayır. Peki medyanın görmezden geldiği haberlerin peşinden giden gazeteciler arasında Ahmet Şık var mı? Var. Ahmet Şık, Cumartesi Anneleri'ni yazdı mı? Yazdı. Faili meçhul cinayetleri yazdı mı? Yazdı. Ergenekoncuların ensesinde oldu mu? Oldu. Yani hakikatin, adaletin, toplumsal vicdanın peşinden koştu mu? Koştu. Darbe günlükleri haberini onun yazmamış olması onun bu duruşuna zeval getirir mi? Getirmez.

ERGENEKON
Bu ülkede 10 yılda bir darbe oldu mu? Oldu. 2003-2004'te darbenin kıyısından döndük mü? Döndük. Yani Ergenekon var mı? Var. Ahmet Şık'ın Ergenekon'dan gözaltına alınması Ergenekon'un olmadığı anlamına gelir mi? Gelmez. Davasının ciddiyetine gölge düşürür mü? Düşürür. Peki Ahmet Şık'ın Ergenekon operasyonundan gözaltına alınması arkadaşlarının ona güvenini zedeler mi? Zedelemez. O yüzden yazıyı Edip Cansever'in dizeleriyle bitirelim: "...Ahmet Abi, güzelim, bir mendil niye kanar / Diş değil, tırnak değil, bir mendil niye kanar / Mendilimde kan sesleri."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA