Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Exodus ve Mavi Marmara

İsrail sadece insanlığını ve vicdanını değil, belleğini de yitirdi. Yakın tarihindeki "Struma" ve "Exodus" trajedilerini yaşamış olan bir halkın silahlı kuvvetlerinin, "Mavi Marmara"da yaptığı katliam ancak sadece insanlığını değil, vicdanını da yitirmekle açıklanabilir.
"Struma" gemisi, bilenler bilir, İkinci Dünya Savaşı sırasında Romanya'dan kaçan ve Filistin'e gitmek isteyen Yahudiler'i taşıyordu. Filistin'in tek hâkimi olan İngiltere giriş izni, Türkiye de Boğazlar'dan geçiş izni vermedi, diğer ülkeler ise Hitler Almanyası'nın şerrinden korkup gemideki mültecileri kabul etmediler. Ve "Struma" 768 yolcusuyla Karadeniz'e gömüldü. 1942 Şubat'ında.
"Exodus" gemisi olayı da 1947'de patlak verdi. Avrupa ülkelerinden Filistin'e göç etmek isteyen 4.500 kadar Yahudi'yi taşıyan "Exodus", kıyıya 27 kilometre kala İngiliz savaş gemilerince durduruldu. Yolcuların hepsinin pasaportları da vardı, vizeleri de. Buna rağmen İngiltere hiçbirini Filistin'e sokmadı, gemi üç ay boyunca açık denizde bekletildi. Onlarca Yahudi hastalanarak öldü. Kalanlar ise geldikleri ülkelere geri gönderildi.
Hem "Struma" faciası, hem de "Exodus" çilesi, insanlık suçuydu.
İsrail de dün sabaha karşı, hem de aşağı-yukarı "Exodus"ün yüzer hapishaneye dönüştürüldüğü bölgede "Mavi Marmara"ya saldırıp 10 kişiyi öldürerek insanlığa karşı suç işledi.
Daha doğrusu 1.500 sivili öldürdüğü Gazze operasyonundan sonra bir kez daha insanlığa karşı suç işledi.
Bu katliamı işleyenler mutlaka hesap vermek zorundalar. Hem de uluslararası mahkemelerde.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi derhal harekete geçip uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturmalı. Bu komisyonun belirleyeceği sorumlular da Lahey'deki uluslararası mahkemede yargılanmalı.
İsrail, sorumluları uluslararası adalete teslim etmezse, tüm diplomatik platformlarda tecrit edilmeli. Hatta gerekirse katliamın sorumluları ve onların bağlı oldukları askeri ve siyasal yetkililer hakkında uluslararası arama ve tutuklama emri çıkarılmalı.
İsrailli yetkililere işledikleri katliamla orantılı bir bedel ödetilmedikçe, küresel vicdan kanamaya devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA