Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Kudüs

Fransız gazeteci ve yazar Dominique Lapierre (Hayatta, 79 yaşında) ile Amerikalı gazeteci ve yazar Larry Collins'in (2005 Haziran'ında öldü, 76 yaşındaydı) birlikte yazdıkları "Kudüs Ey Kudüs"ü hatırlıyor musunuz?
Kitabın adı Zebur'daki ilahilerin birine gönderme yapıyordu: "Kudüs, ey Kudüs / Seni unutursam ey Kudüs / Sağ elim hünerini unutsun / Kudüs seni anmaz, seni en büyük sevincimden üstün tutmazsam / Dilim damağıma yapışsın..." (Mezmur 137)
İlk baskısı 1971'de yapılan ve bugüne kadar çeşitli dillerde en az 50 milyon adet satan "Kudüs Ey Kudüs", 1947'de Birleşmiş Milletler'in Filistin'in paylaşılması ve bir parçasında İsrail devleti kurulması kararının ardından patlak veren ilk Arap-İsrail savaşını konu alıyordu. 600 sayfalık kitap Arap ülkelerinde de bir solukta okunmuştu. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi...
Gazze filosu katliamından birkaç hafta önce Fransa'da ilginç bir kitap daha yayınlandı. Adı: "Elveda Kudüs". Yazarı yine bir gazeteci: 3 yıl boyunca "La Liberation" gazetesinin Kudüs muhabirliğini yapan Alexandra Schwartzbrod.
"Kudüs Ey Kudüs" belgesel romandı. "Elveda Kudüs" ise kurgu roman.
Konusu kısaca şöyle: Rusya'nın Kazan kentinde yaşayan Münir, hac farizasını yerine getirmek üzere Kutsal Topraklar'a doğru yola çıkar. Ancak uçakta fenalaşır ve Mekke'ye indikten kısa bir süre sonra son nefesini verir.
Ama Münir'le birlikte Mekke'ye Orta Çağ'da kökü kurutulmuş bir felaket de girer: Kara veba!
Hastalık hızla yayılıp her gün binlerce kişi ölürken bir söylenti dolaşmaya başlar: "Yahudiler, Zemzem suyuna zehir attılar!" Bu söylenti ışık hızıyla tüm Ortadoğu'ya yayılıp, İsrail'in yerleşim politikaları yüzünden ortamın zaten son derece gergin olduğu Kudüs'e ulaşır. Yahudiler ile Araplar arasında kan gövdeyi götürür... Çatışmalar kısa sürede yeni bir Arap- Yahudi savaşına dönüşür ve sonunda İsrail devleti haritadan silinir! Ne zaman? 2017'de. Yani 10 yıl sonra.
İsrail devleti, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın sık sık tekrarladığı kehanetteki gibi, birgün yıkılabilir mi, haritadan silinebilir mi? Bazı düşünce kuruluşlarında ve stratejik araştırmalar merkezlerinde ciddi ciddi tartışılan bu olasılığı ayrı bir yazı konusu yapmaya değer. Şimdilik iki tarihi alıntıyla noktalayalım.
İlki, "Kudüs Ey Kudüs"ün son cümlesi: "Kudüs'ün selametini dileyin. Duvarları içinde barış, sarayları içinde refah olsun..." (Kral Davut için yazılmış Mezmur)
Diğeri, Filistin'in merhum lideri Yasser Arafat'ın 13 Kasım 1974'te BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmadan bir cümle: "Size sol elimde zeytin dalı, sağ elimde silahla geldim. Zeytin dalını düşürtmeyin..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA