Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Düş kırıklığı

Kulakları çınlasın; Dinç Bilgin önemli bir konuda son söz söylemeden önce, "Yatalım, kalkalım, o zaman karar verelim" derdi.
ABD yönetimi de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 9 Haziran'daki İran'a yaptırım oylamasında Türkiye ve Brezilya'nın "Ret"leri için Dinç Bilgin'in taktiğini izledi, yattı-kalktı, yani üstünden bir gün geçmesini bekledi. Ve dün sabahtan itibaren salvo başladı:
"Türkiye'nin yaptırıma karşı oy kullanmasından hayal kırıklığı duyduk." (ABD Savunma Bakanı Robert Gates)
"Türkiye ve Brezilya'nın 'Hayır' oyları hayal kırıklığıydı." (Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs)
Görüldüğü gibi, Obama yönetimi, "Uyumlu" ve "Tek sesli" tepki vermeye dikkat ediyor ve "Tüm yetkililer" aynı sözcüğü kullanıyor: "Hayal kırıklığı".
Atlantik'in öte yakasından ve bu yakadaki sözcülerinden pompalanacak tepkilerin epeyce bir süre devam edeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.
Biz, 1 Mart 2003'teki tezkere oylamasından sonra kopan kıyamet nedeniyle ABD'nin esip gürlemesine bir ölçüde alışığız ama Brezilya ilk kez Sam Amca'nın şimşeklerini üstüne çektiği için paniklemiş durumda. Örneğin, ülkenin en büyük gazetelerinden "Folha de Sao Paulo" şöyle bir manşet attı: "Brezilya ayağına kurşun sıktı."
Gazete bu manşeti Brezilyalı uluslararası ilişkiler uzmanı Heni Ozi Cukier'in değerlendirmelerine dayandırdı. Bir bölümünü aktaralım:
"Brezilya akıntıya karşı kürek çekti. İran'ın müttefikleri (Çin, Rusya) bile yaptırımlardan yana tavır aldılar. Brezilya ve Türkiye ise, dosyanın önemini tam olarak anlamadan tartışma konusu yapmaya kalktılar.
Brezilya bir de zor olanı gerçekleştirdi; izlediği tutumla Rusya ve Çin'in görüş değiştirip Batı'nın yanına geçmesini sağladı."
Gazetenin muhabiri "Türkiye ve Brezilya safça mı hareket ettiler" diye soruyor, Cukier şu yanıtı veriyor: "Bunun saflıktan kaynaklandığını sanmıyorum, çünkü ülkeler arasında dostluk değil, çıkar vardır. Ben bunun ciddi bir değerlendirme hatası olduğunu düşünüyorum. İki ülke yeterli kapasiteye sahip olmadan bir sorunda liderliğe soyunmaya kalktılar."
Fırsat buldukça, Brezilya'daki tartışmaları yansıtmaya devam edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA