Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Meslektaşlarımız

SABAH'TAN MEKTUP

Geçen hafta başında ABD'nin Virginia eyaletinde, bir araç otoyolda ilerlerken arızalandı. Sürücüsü motora bakmak için araçtan indi ve son hızla gelen bir kamyon tarafından biçildi.
O talihsiz sürücü Pius Njawe'ydi. Kamerunlu bir gazeteci. Ama sıradışı bir gazeteci.
1957 doğumlu Njawe, çocukluğunda gazete satarak tanıştı basınla. 22 yaşında "Messager" gazetesini kurdu. "Messager" kısa sürede sadece Kamerun'da değil, tüm Kara Afrika'da bağımsız basının öncüsü ve anıtı olarak ünlendi. Njawe de insan hakları ve demokrasi mücadelesine adadığı kariyeriyle Afrika'nın en saygın gazetecileri arasına girdi. 1991'de "Uluslararası İfade Özgürlüğü Ödülü"ne layık görüldü, 1993'te de Dünya Gazeteler Birliği'nin "Özgürlük Altın Kalem Ödülü"ne.
Tabii başı da dertten kurtulmadı: Meslek hayatı boyunca 123 kez gözaltına alındı, 3 kez hapse mahkûm edildi.
Kaderin cilvesi; Pius Njawe 2002'de eşi Jane Njawe'yi bir araba kazasında yitirince, daha güvenli trafik için vakıf kurmuştu.
Ama neylersiniz; kahramanlar genç ölüyor...
Şimdi Afrika özgürlüğün, insan haklarının ve demokrasinin yılmaz savaşçısı evladının ölümüne ağlıyor. Ama mirası olan "Messager" gazetesi yoluna devam ediyor, devam edecek.
Geçen hafta sonuna doğru Alpler'in karlı zirvesine iki dev portre asıldı. Altlarında adları: Herve Ghesquiere ile Stephane Taponier.
France 3 kanalında çalışan iki gazeteci onlar. 30 Aralık 2009'da Kâbil'in kuzeydoğusunda kaçırıldılar. Yani 200 gündür Taliban'ın elindeler. Ghesquiere ile Taponier'nin portrelerini Avrupa'nın tavanına asan meslektaşları, "Onları unutmadığımızı, unutmayacağımızı ve hep onları düşündüğümüzü duyurmak istedik. Umarız, bu girişim bir şekilde onların kulaklarına varır" diyorlar.
İki meslektaşımızın en kısa sürede özgürlüklerine kavuşmalarını, Ingrid Betancourt'ta olduğu gibi olayın mutlu sonla bitmesini diliyoruz. 6 yıldır Kolombiya'daki FARC gerillalarının elinde olan Betancourt'un portresi 1 Temmuz 2008'de Alpler'in zirvesine asılmış, genç kadın hemen ertesinde düzenlenen operasyonla kurtarılmıştı.
Böyle bir meslek işte gazetecilik.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA