Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

7.5 yıl sonra

Neva Şalom ve Betyaakov sinagogları, İngiltere Başkonsolosluğu ve HSBC Genel Müdürlüğü... El Kaide terörünün İstanbul'daki simgeleri bunlar.
İlk ikisine 15 Kasım 2003'te, diğer ikisine de 20 Kasım 2003'te bomba yüklü araçlarla saldırı düzenlenmiş, 4'ü intihar eylemcisi toplam 61 kişi ölmüştü; hatırladınız mı?
O saldırılarla ilgili üç yazı kaleme almıştım. "Korkmayacağız" başlığını koyduğum 21 Kasım 2003 tarihli yazıda şöyle demiştim:
"Bulunduğumuz binanın önce kuzeybatı tarafından patlama sesi duyuldu. Ardından sarı-siyah duman kitlesi yükseldi. Birkaç dakika geçti; bu kez güney-batı yönünden bir patlama ve yine sarı-siyah dumanlar... Sonra kaçışan insanlar, çığlıklar, siren sesleri... Bu dehşeti 2 yıl 2 ay 9 gün önce canlı yayında izlemiştim. Şimdi canlı olarak yaşıyordum... İstanbul, Türkiye, kendi 11 Eylül'üyle karşı karşıyaydı. Çifte sinagog saldırılarının ardından bu köşede yayınlanan yazımı anımsadım: 'Teröristler İslam, Batı ve çağdaşlığı bağlayan Türkiye köprüsünü havaya uçurmak istiyorlar...' Ama bu köprü asla çökmeyecek. Bu cephe asla düşmeyecek. Çünkü korkmuyoruz, korkmayacağız."
11 Aralık 2003 tarihli yazıdan da bir bölüm aktarayım:
"İngiliz mimar Norman Foster'in tasarımı olan HSBC Kulesi, Hong Kong'un anıtları arasında sayılır. El Kaide'nin bombalı saldırısında tahrip olan Birinci Levent'teki HSBC Genel Müdürlüğü binası da Hong Kong'daki kulenin bir minyatürü. 8'i yer altında 23 katlı bina dış mimarisinde Haluk Tümay'ın, iç mimarisinde de Eren Talu'nun imzalarını taşıyor. 29 milyon dolara mal oldu. Kentin dokusuna ve çevreye saygılı yapısıyla ödül aldı. Her gün önünden geçtiğim ve bakmaya doyamadığım bu harika bina şimdi Türk halkının duygularını yansıtan bir anıt özelliğini kazandı: Yıkılmadım ayaktayım."
Teröre meydan okumanın, teröre karşı dimdik durmanın simgesi olan o bina 7.5 yıl sonra tekrar hayat buldu. 7 yıldızlı otel olarak. Dün güzel bir davetle açıldı.
Gecenin bir vaktinde önünden geçtim. Yeniden doğuşunun coşkusuyla ışıl ışıldı.
Ve onu bombalatan ise ölümlerin en karanlığıyla denizin dibindeydi.
Korkmadık, kazandık. Çünkü teröristlerin en korktukları şey, korku duymayan toplumlardır...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA