Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Aklıma takılanlar

Avrupa Birliği iki dünya yıkımını tetikleyen kıtadan savaşı kovduğu, daha önemlisi uğruna milyonlarca kişinin kurban edildiği sınırları ortadan kaldırdığı için gerçekten Nobel Barış Ödülü'nü hak etmiş olabilir. Ancak benim aklıma nedense bazı sorular takıldı. Örneğin;
1982'de Falkland Adaları'nda Arjantin ordusuyla Marslılar mı savaştı?
Libya'da Kaddafi güçlerine bomba yağdıranlar ve en sonunda da linç ettirenler Jüpiterliler miydi?
Yine Afrika'da onca ülkede (Fildişi Sahili, Kongo, Gine...) askeri müdahalede bulunanlar, başkanlar devirip yerlerine kuklalar oturtanlar Uranüs'ten mi geldiler?
Birinci Körfez Savaşı'nda Saddam Hüseyin'e karşı gönderilen askerler Pasifik adaları yerlileri miydi?
Irak'ı işgal edip Saddam'ı deviren koalisyonda Hugo Chavez'in askerleri mi yer alıyordu?
Yıllardır Afganistan'da savaşanlar Alaska Eskimoları mı?

***

Şeytan'ın kulağıma fısıldadığı başka sorular da var elbette. Örneğin;
Avrupa Birliği madem son 50 yılın en büyük başarı öyküsü, niye Nobel Barış Ödülü'nü veren ve törenine de ev sahipliği yapan ülke, Norveç, AB'ye katılmayı reddetti? Hem de 22 yıl arayla yapılan iki referandumun ikisinde de: 1972'de ve 1994'te.
Tüm yakın ve uzak komşuları (İsveç, Finlandiya, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya) AB'ye katılmalarına rağmen neden Norveçliler'in bugün bile ezici çoğunluğu (yüzde 80!) bu "Muhteşem tasarı"yı ellerinin tersiyle itiyorlar?
***

Bir-iki de ekonomik soru aklımı kurcalayıp duruyor. Örneğin;
AB bir barış projesiyse ve barış da ekonomik zenginlik, refah anlamına geliyorsa, Avrupa neden savaş yıllarında bile görülmemiş bir sosyal krizin pençesinde kıvranıyor?
Neden Yunan Hükümeti sözcüleri, "Savaş yıllarında bile böyle bir ekonomik gerileme, böyle bir işsizlik ve böyle bir yoksulluk görmedik" deyip duruyorlar?
Neden, "Avro Bölgesi"ne üye ülkelerin ezici çoğunluğu durumlarını "Savaş yıllarından bu yana en kötü dönem" diye tanımlıyorlar?
Ve neden hepsi ille de "Savaş"a gönderme yapıyorlar?
***

AB, Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un "Trajik şaka" dediği, İngiltere Başbakanı David Cameron'un "Ti"ye aldığı Nobel Barış Ödülü'nü bir kişiye borçlu: Norveçli sol sosyalist milletvekili Agot Valle'ye.
Nobel Komitesi beş üyeden oluşuyor. Ve bu 5 üye Norveç Parlamentosu'ndaki tüm siyasal akımları temsil ediyorlar.
Avrupa denince tüyleri diken diken olacak kadar AB karşıtı Bayan Agot Valle, uzun süredir ölümcül bir hastalıkla boğuşuyor.
O nedenle, Nobel Komitesi'nin toplantılarına katılamadı. Komite Başkanı Thorbjorn Jagland bunu fırsat bilip Valle'nin yerine AB'ye daha yumuşak bakan eski Oslo başrahibi Gunnar Stalsett'i vekaleten atayıverdi. Böylece, Barış Ödülü'nün AB'ye verilmesi için gerekli oybirliği sağlanıverdi.
AB yatsın kalksın Agot Valle'ye dua etsin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA