Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Listedeki çığlıklar

Basın tarihinin en kapsamlı "Medyatik operasyon"u diye tanımlanan "Offshore Leaks" skandalının ilk iki gününde sızan isimlere, yani "Vergi cennetleri"nde hesabı ya da şirketi bulunanlara şöyle bir göz attım.
Kimler, kimler yok ki...
Elbette en başta ülkesinin kaynaklarını yağmalayıp "Offshore"daki gizli hesaplara aktaranlar...
Elbette ülkesinin kaynaklarını yağmalatma karşılığı aldıkları rüşvetleri okyanus ötelerinde istifleyenler...
Elbette oligarklar, yani Sovyetler Birliği'nin çöküş ve dağılma sürecindeki yağmacılar...


***

Ama hepsi o kadar değil. Listede, bir tanesi Naomi Campbell'e hediye edilen "Kanlı elmas" ticaretiyle köşeyi dönen vicdansızlar var. Hani şu, Sierra Leone'de kabileler arasında iç savaş çıkartıp, yarattıkları kaos ortamında ülkenin elmas madenlerini talan edenler...
Listede, zehir baronları var. Hem de çokça. Savaş ağalarından başlayıp mafya babalarına kadar.
Listede, terörle mücadele kisvesi altında uyuşturucu ticaretinin patronluğuna el koyan askerler var.
Listede, silah kaçakçıları var. Epeyce.
Listede, köle tacirleri var. Beyaz kadın ticareti yapanlar, köle işçi trafiğini yönetenler, vahşi hayvan kaçakçılığını yürütenler...

***
Ben o listeye bakarken, Afrika'da "Kanlı elmas" ticaretinin devam etmesi için cepheye sürülen çocuk askerlerin çığlıklarını duyuyorum. Son nefeslerinde "Anneciğim, yetiş ölüyorum" diye feryat eden çocukları...
Ben o listeye bakarken, Avrupa'da, Amerika'da, hatta Türkiye'de uyuşturucu bağımlılarının "Altın vuruş"larındaki trajedileri hissediyorum.
Ben o listeye bakarken, çoluk-çocuğundan koparılıp fuhuş bataklığına itilen Kafkas ülkeleri, Asya ülkeleri, Afrika ülkeleri, Ukrayna, Belarus kadınlarının gözyaşlarının vicdanıma damladığını görüyorum.
Ben o listeye bakarken, oligarkların tüm kaynakları çalıp çırpması nedeniyle Putin öncesi dönemde bir dilim ekmeğe muhtaç kalan yaşlı Ruslar'ın gözlerindeki hüznü hatırlıyorum.
Ben o listeye bakarken, terörle mücadele gerekçesiyle Amazon ormanlarında, Afrika çöllerinde, Hindukuş Dağları'nda, hatta Cilo'da, Ağrı'da, Palandöken'de toprağa düşen gencecik canları düşünüyorum.

***
Sahi, özellikle 1990-2000 yılları arasında terör-uyuşturucu- silah üçgeninde kimler zengin oldu Türkiye'de? Ve servetleri şimdi nerede?
"Offshore Leaks" belgelerinde onların da adlarına rastlar mıyız acaba? Olur a...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA