Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Merkez'in freni otoyu durdurmadı

Merkez Bankası'nın kredi büyümesini engellemeye yönelik aldığı tedbirler, otomobil satışlarını durdurmadı. Nisanda satışlar yüzde 70 artarak 53 bin 835 oldu. Otomobil satışları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Mayısta da benzer bir durum yaşandığını öğrendim. Her ne kadar showroom'lara gelen müşteri trafiği yaklaşık yüzde 20 gerilese ve satışlar gevşese de mayıs rakamları, diğer mayıs aylarına göre yüksek çıkacak. Bunun nedeni, yılın ikinci yarısında faizlerde ve döviz kurunda artış bekleyen tüketicilerin, alımlarını öne çekmeleri olarak gösteriliyor. Önceki siparişlerin mayısta teslim edilmesi de bir başka neden.

Finansman şirketleri

Görünen o ki Merkez'in aldığı tedbirler otomobil satışlarını çok fazla etkilemedi. Çünkü otomobil pazarı, Merkez'in kararını finansman şirketleriyle deldi. Bankaların kullandırdığı taşıt kredisi mayısta yüzde 10 azalırken, finansman şirketlerinin kullandırdığı kredilerde artış yaşandı. Finansman şirketlerinin payı yüzde 30'lara yükseldi.
Merkez'in aldığı tedbirler sadece bankaları etkiliyor. Maliyetlerini yukarı çekiyor. Tüketici finansman şirketlerini ise etkilemiyor. Çünkü finansman şirketleri, yurtdışından fonlama imkânlarını kullanıyor. Bankalar gibi munzam karşılık ayırmıyor. Bu avantajı gayet başarılı bir şekilde değerlendiriyorlar.
Sonuçta Merkez'in freni tutmadı. Seçimlerden sonra ekonomiyi soğutmak amacıyla otomobildeki ÖTV'yi artırırlarsa, hiç şaşırmam.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA