Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Oto ihracatının kurtarıcısı Almanya oldu

Otomotiv ihracatı, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan durgunluktan olumsuz etkileniyor. Siyasal istikrarsızlığın görüldüğü Afrika ve Ortadoğu ülkeleri pazarlarındaki daralma da eklenince, ihracattaki tablo Türkiye aleyhine gelişiyor. Ancak buna rağmen toplam otomotiv ihracatında az da olsa artış görülüyor.
Mayıs sonu itibariyle toplam otomotiv ihracatındaki artış yüzde 5 oldu. İhracat tutarı ise 2010 yılı aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 7.8 milyar dolara çıktı. Otomobil ihracatı ise yüzde 3 geriledi ve 194 bin adette kaldı. AB otomotiv pazarında yaşanan daralmaya rağmen, Türk otomotiv sektörünün imdadına Almanya yetişti. Mayısta Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 40 artarak 1.11 milyar dolara ulaştı. Almanya'dan sonra en yüksek artış Rusya ve Belçika'da yaşandı. Önemli ihraç pazarlarından Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 97, Belçika'ya yapılan ihracat ise yüzde 66 arttı. Diğer taraftan en fazla ihracat yapılan ülkelerden Fransa ve İtalya'ya yönelik ihracatta önemli düşüşler görüldü.
Bu arada Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasal istikrarsızlık, Türk otomotiv sektörü ihracatını vurmaya devam ediyor. Ocak-Mayıs döneminde Afrika ülkelerine yönelik ihracat yüzde 16 azalırken, özellikle Libya'ya son üç aydır ihracat yapılamıyor. Bölgedeki en önemli pazarlardan Mısır'a yönelik ihracat ise mayısta yüzde 24 geriledi. Türk otomotivcilerin gözü kulağı, AB ekonomisinden ve Afrika ile Ortadoğu'dan gelecek istikrar haberlerinde…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA