Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Oto kelimesi ilk kez 1800'lerde kullanıldı

Otomobil kelimesi Türkiye'de, ilk olarak 1800'lü yıllarda kullanılmaya başlanmış. Bu kelimeyi ilk kullanan ise yazar Ahmet Rasim olmuş. Rasim, Şehir Mektupları yapıtında otomobilden söz etmiş. Otomobil kelimesinin kökeni ise ilginç. Otomobil, Yunanca autos (kendi) ve Latince mobilis (hareket eden) sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan, bir hayvan ya da araç tarafından çekilmek yerine kendi kendine hareket eden araç anlamına gelen Fransızca automobile kelimesinden geçmiş.
Sözcük anlamına uygun olarak kendi kendine hareket eden ilk araç ise 1600'lü yıllarda Pekin'de Cizvit misyoner Ferdinand Verbiest tarafından Çin imparatoru için yapılan küçük buharlı bir araçtır. Verbiest, bir oyuncak olarak tasarlanan bu aracın nasıl çalıştığını 1668'de Astronomia Europa adlı yapıtında anlatmış.
Otomobilden söz eden bir başka isim ise Leonardo da Vinci. Vinci'nin 15'inci yüzyıla ait Codex Atlanticus yapıtında atsız hareket eden bir aracın ilk çizimleri yer alır. Da Vinci'den önce ise Rönesans dönemi mühendisi Frencesco di Giorgio Martini çalışmalarında dört tekerlekli bir araca benzeyen ve otomobil adı anılan bir çizime yer vermiş. Merak edenler için otomobilin etimolojisi böyle…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA