Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Ticari araçların dış ticaret fazlası 5.8 milyar dolar

Türk otomotiv sanayi ihracatında, ticari araçların payı oldukça yüksek. Kamyonet, panelvan, minibüs, midibüs, otobüs ve kamyondan oluşan ticari araçlar dış ticarette yaklaşık yüzde 50 ile önemli bir ihracat kalemi oluşturuyor. Son 5 yıla baktığımızda, ticari araçların dış ticaret fazlasının 5.8 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Bunun en büyük nedeni, Türkiye'nin ticari araçlarda önemli bir üretim üssü olması. Türkiye, hafif ticari araç üretiminde Avrupa'nın bir numarası. Otobüs üretiminde ikinci, kamyonda ise beşinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin yurtdışı pazarlarda rekabetçi olmasının altında ise iç pazardaki canlılık yatıyor. Rakamlarda bunu gösteriyor. Ocak-Ekim döneminde hafif ticari araç satışları geçen yıla göre yüzde 18'lik artışla 211 bin adede yükselirken, ağır ticari araç satışları ise yüzde 64'lük artışla 33 bin adet olarak gerçekleşti. 10 aylık dönemde kamyon satışları yüzde 64'lük artışla 32 bine, otobüs satışları ise yüzde 85'lik artışla 2 bin 163 adede yükseldi. Yani, ticari araçta iç pazarın büyüklüğü, Türkiye'yi yurtdışında önemli bir oyuncu yapıyor.

Twitter fena çarptı
Direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşmak yasak. Ancak kimse bu yasağa uymuyor. Polisler de dahil olmak üzere herkes alıştı. Ama şimdi de Twitter çıktı başımıza. Tweet atmak pek bir moda. Trafikte çevrenize bir bakmanız yeterli. Hemen herkesin ya telefonda konuştuğunu ya da mesajlaştığını göreceksiniz. Açıkçası cep telefonuyla konuşanlara artık bir şey demiyorum. Direksiyon başında mesaj yazanların, Tweet atanların cep telefonuyla konuşanlardan daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Hem kendilerini hem de trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA