Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

MTV'de oto sahiplerine süre verilsin

Türkiye'de 12 milyon binek otomobil ve hafif ticari araç yollarda dolaşıyor. Trafiğe kayıtlı araçların yüzde 50'si 12 yaşın üzerinde. 2011'de 864 bin yeni araç satılmasına rağmen, yaşlı araç yüzdesi değişmiyor. Araç parkımız yaşlı.
ABD başta olmak üzere, dünyada birçok ülke petrol faturasını azaltmaya çalışıyor. Bunu da araç parkını yenileyerek yapıyor. Yakıt tüketimi yüksek otoya yüksek vergi koyuyor. Yakıt tüketimi düşük, yeni otoyu vergi teşviği ile cazip hale getiriyor.
Türkiye'de de emisyon oranlarına göre vergilendirme konuşuluyor. Ancak, bunu uygulamak o kadar kolay değil. Yakıt tüketimi yüksek ömrünü tamamlamış araçların Motorlu Taşıtlar Vergisini artırmak, halkın tepkisini çekeceği için konu hassas. Ancak, bu konuda güçlü bir irade lazım. Çünkü Türkiye'nin en büyük sorunu cari açığı azaltmanın yolu, petrol faturasını düşürmekten geçiyor. Petroldaki her 10 dolarlık artış, faturayı 4 milyar dolar büyütüyor.
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Hayri Erce'nin önerisini beğendim. Erce'ye göre Motorlu Taşıtlar Vergisi takvime bağlansın. Artış kararının alınmasından sonra uygulama bir yıl sonra gerçekleşsin. Vatandaşa uyum için süre verilsin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA