Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dijital dünyada 3 adım yükseldik

Türkiye dijital hayata hazırlık endeksinde üç sıra yükselerek 48'inci oldu. 144 ülke arasında yapılan araştırmada daha da yükselmek için bitirmemiz gereken ödevler var

Dijital dönüşüm her ülkede bürokrasiyle mücadelede avantaj sağlıyor. Elektronik ortama taşınan her devlet hizmeti, dijital hayata hazırlık sıralamasında üst sıralara çıkmayı sağlıyor. Türkiye devletin ve bireylerin artan teknoloji yatırımlarıyla bürokrasiyle mücadelede 3 sıra daha öne çıktı. Ancak bulunduğumuz yer Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında henüz yeterli değil. Dünya Ekonomik Forum'unun 2015 Global Bilişim Teknolojileri Raporu, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik dönüşümünü hızlandırması için bilişim ve iletişim teknolojilerinden daha çok faydalanması gerektiğini de ortaya koydu.

144 ÜLKE SIRALANDI

Raporda bulunan Dijital Hayata Hazırlık Endeksi'nde Türkiye, bu yıl 3 sıra yükseldi. Dört ana, 10 alt kategori ve 53 bireysel göstergenin değerlendirildiği endeksteki sıralamada Türkiye'nin yükselmesindeki en önemli faktörler, devletin artan teknoloji kullanımı (55'inci sırada) ve sosyal etkenler (50inci sırada) olarak görülüyor. Son yıllarda devletin yeni online hizmetler sunması (53 üncü sırada) ve karar süreçlerinde kullanıcıların elektronik katılımını sağlamasının (64üncü sırada) bu değişimi gerçekleştirdiği gözlense de her iki alanda da gelişim için kat edilecek daha çok mesafe olduğu inkâr edilemez. 144 ülkenin yer aldığı sıralamada daha yukarılara çıkmamız için vatandaşlar ve devletin internet kullanımına yönelik çabalarını artırması gerekiyor.

DOĞRU ZAMAN ŞİMDİ

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Türkiye'nin dijital dönüşüm için daha etkin olmasının zamanını geldiğine söyledi. "Bu sayede global iş yatırımları için daha çekici bir ülke olacağız" diyen Kıvılcım sözlerini, "Türkiye ekonomisinin dijital dönüşüm stratejilerinin sağlayacağı avantajlardan faydalanması için bilişim teknolojileri uygulamalarını bir öncelik haline getirmesi gerekiyor" dedi.

İNTERNET HER YERDE OLACAK
Cisco liderleri toplumsal ve ekonomik dönüşümü gerçekleştirmek için Her Şeyin Interneti (IoE) projesini sahiplenmenin önemini vurguluyor. İnsanlar, süreçler, veri ve nesneler arasındaki bağlantının vatandaş kadar kamu ve özel sektör için de eşi görülmemiş fırsatlar yaratacağının altını çien liderler, IoE'yi sahiplenmek içinse devlet ve özel sektörün tamamen dijitalleşmesi ve güvenli bir ağ ile desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

DÖNÜŞÜME YATIRIM ŞART
Bilişim ve iletişim teknolojilerinde alım gücü anlamında Türkiye'nin 8'inci sıra ile oldukça yüksek bir performans sergilediği görülüyor. Ancak teknolojinin vatandaşların yaşamına henüz tam olarak girdiği söylenemez. Yani "satın almak için gösterdiğimiz çabayı kullanmak için göstermiyoruz" denilebilir. Kişisel kullanım kriterine bakıldığında Türkiye 67'inci sıra ile Avrupa bölgesindeki gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü nota sahip ikinci ülke. Vatandaşların teknoloji kullanma becerileri ile ilgili sıralamada ise Türkiye 144 ülke arasında 80'inci durumda.

İLK RAPOR 2001'DE
Global Bilişim Teknolojileri Raporu ilk kez, teknolojinin hızla yaygınlaşması ve küresel rekabetçilikteki etkisinin artması üzerine 2001'de Dünya Ekonomik Forumu ve INSAED tarafından yayımladı. Tüm dünyada teknoloji ve inovasyonun artan önemini vurgulamak amacıyla hazırlanan endekste Türkiye, bu yıl 3 sıra yükselerek 48'inci sırada yer aldı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA