Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Otomobiller hava durumunu sorar!

Gelecekte otomobiller, lojistik firmaları, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kurumlar anlık hava durumu bilgisine göre iş yapacak. İşte bu kritik bilgi için IBM Watson 'Nesnelerin İnterneti Birimi Wheather.com'u satın aldı

Gelecekte iş dünyası ve günlük hayat nasıl olacak sorusunu yanıtlayacak bir olay geçtiğimiz gün gerçekleşti. IBM nesnelerin hava durumu bilgisine ihtiyacını görerek yeni bir satın alma yaptı. Küresel anlık hava durumu bilgisi sunan Wheather.com'un IBM tarafından satın alınması kimileri açısından çok şaşırtıcı olabilir. Şimdi konuyu biraz da örneklerle anlatalım. Otomobilinizle yola çıkarken rota bilgisini sorduğunuzda otomobilinizin kar lastiği ya da zincir uyarısını görebileceksiniz (Eğer hâlâ kar lastiği ve zincir kullanılıyorsa.) Yani insan ihmal eder ama nesneler asla...Bunun için o nesnenin internete bağlı olması gerekecek. Eğer çiftçi bu akıllı nesneleri ve hizmeti kullanıyorsa, don uyarısına karşı sistem kendi kendini ısıtma önlemi alacak. Hava durumu nedeniyle zarar eden çiftçi eğer bu akıllı sistemi kullanıyorsa daha az zarar görecek ve sigorta primi her an daha düşük olacak.

SİGORTA PRİMİ ARTACAK

IBM'in Watson Nesnelerin İnterneti biriminin yaptığı satın alma ile otomotivden tarıma, lojistikten etkinliklere kadar her sektöre hizmet verecek. Bu hizmeti almak istemeyen kurumlar yüksek sigorta riski ile karşı karşıya kalacak. Yani yüksek sigorta primi ödemek istemeyen tarım, eğlence, lojistik sektörü bu tür akıllı cihazlara ve altyapıya yatırım yapmak zorunda olacak. IBM, satışın tamamlanmasıyla birlikte dünyanın önde gelen meteorolojik veri bilimi uzmanları, hassas tahmin yetenekleri ve çok büyük veri kümelerini gerçek zamanlı olarak alan, işleyen, analiz eden ve dağıtan yüksek hacimli bir bulut platformu dahil olmak üzere The Weather Company firmasının ürün ve teknoloji varlıklarının sahibi olacak. Şirketin gelişmiş modelleri, her gün üç milyar hava tahmini referans noktasından, 40 milyondan fazla akıllı telefondan ve 50 bin uçak seferinden elde edilen verileri analiz ediyor ve bu da şirketin basın, havacılık, enerji, sigortacılık ve devlet sektörlerindeki 5 binden fazla müşteriye geniş bir veriye dayalı ürün ve hizmet yelpazesi sunmasına olanak sağlıyor.

YENİ NESİL TEKNOLOJİLERLE DAHA AZ RÖTAR
Nesnelerin İnterneti tarafından üretilen verilerden elde edilen bilişsel öngörüler, sektörlerin bütün olarak işleyiş biçimlerini dönüştürüyor. Örneğin, tahmine dayalı hava analitiği sosyal medyadaki diyalogların, ulaşım akışlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin ve diğer ilgili verilerin gerçek zamanlı analiziyle birleşerek ihtiyacın arttığı zamanlarda perakendecilerin ve distribütörlerin hayati önem taşıyan ürünlerin bulunabilirliğini hassas bir şekilde ayarlamasına ve sürdürmesine yardımcı olabilir. Havayolu şirketleri, yakıt tüketimini optimize etmek, rötarları ve havalimanlarındaki yoğunluğu azaltmak ve zorlu koşullarda yolcu emniyetini artırmak için çok sayıda gerçek zamanlı ve geçmişe dönük veri kaynağından yararlanarak her yıl milyonlarca dolar tutarında tasarruf elde edebilir.

26 MİLYAR SORGU
IBM'in yaptığı satın alma şirketin mobil uygulama tarafında da etkili olmasını sağlayacak. IBM'in güçlü bilişsel ve analitik platformu ile The Weather Company firmasının ABD'de her gün en fazla kullanılan dördüncü mobil uygulamaya güç veren ve her gün bulut tabanlı hizmetlerine olan ilgili artıracak. Her gün 26 milyar sorguyu işleyen dinamik bulut veri platformunu bir araya getirecek. Anlaşma, IBM'in bulut veri hizmetleri yeteneklerinin erişim alanını genişletecek ve The Weather Company firmasının iş yeteneklerini ve dünya çapında erişebildiği tüketici tabanını artıracak. The Weather Company firmasının bulut tabanlı veri platformu, IBM'in çok daha çeşitli ve daha yüksek hızlı küresel veri kümelerini toplamasına, bunları depolamasına, analiz etmesine ve en sonunda bunları dağıtmasına ve Watson platformu çapında daha zengin ve daha derinlemesine öngörülere olanak sağlamasına imkan tanıyacak.

NESNELERİ 4.5G UÇURACAK
Türkiye'de 1 Nisan 2016'da başlayacak 4.5G servisi bilgi servislerinin kullanımında patlamaya neden olacak. Mobil video, mobil bilgi ve referans uygulamaların kullanımını sadece insanlar kullanmayacak. Gelecek 5 yılda insanlardan fazla nesneler internet tüketecek. Türkiye'de nesnelerin internet tüketiminde 4.5G servisi yeni bir devrimin kapısını aralayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA