Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Müziklerin efendisi kim?

Online müzikte yerli servisler aylık 5, yabancılar ise 10 TL'lik fiyatlarla rekabet ediyor. Deneme süresini kaçırmayın

Apple'ın da katılmasıyla Türkiye'de dijital müzik servisleri rekabeti doruğa çıktı. Yerli müzik servisi TTNET Müzik ve Turkcell Müzik 4.99, yani 5 TL'lik aylık abonelikle hizmet veriyor. Spotify, Deezer ve geçtiğimiz hafta hizmete başlayan Apple Music'te ise fiyat 9.99 yani 10 TL. Spotify ve Deezer 1 ay, Apple Music ise servisini 3 ay deneme şansı sunuyor. Müzik servisini seçmek o kadar kolay değil. En önemli kriter aradığın şarkı ve sanatçıyı bulmak. Ancak Türkiye'nin kendine has eser sahipliği konusundaki belirsizlikler dijital müzik kataloglarının oluşmasına izin vermiyor. Her şeye rağmen tüketicinin tavrı net: "Bana yerli müzikle gelin" diyor. Üstelik hiç olmadığı kadar küresel servislere yakınken bile indirilen müziklerde olduğu gibi, kiralananlarda da müzik arşivi büyük önem taşıyor. Önümüzdeki hafta albüm ve sanatçılardan oluşan katalog karşılaştırması yapacağız. Sonrasında müzik donanımları ve kulaklıklara da göz atacağız.

YOUTUBE GİZLİ RAKİP

Kullanım kolaylığı en önemli kriterlerin başında geliyor. Belki başka ülkelerde olsa çok dikkate alınmayan Youtube, Türkiye'de dijital müzik dinlemenin en önemli kaynağı. Aramak kolay, dinlemek kolay. Youtube'un çok özel bir abonelik servisiyle kapımıza dayanacağını söyleyelim.

YERLİLERİN ELİ KOLU BAĞLI DEĞİL!
Youtube bize kolay kullanım konusunda ipucu veriyor. Fizzy sırf bu şarkılara ulaşma kolaylığı yüzünden popüler olmuştu. Turkcell Müzik 'Bip' gibi Fizzy adıyla ve karakteriyle hizmete devam etse nasıl olurdu" diye sormaktan kendimi alamıyorum.

SEÇİM YAPARKEN 5 KRİTİK SORU

* Müzik arşivleri nasıl? Sevdiğim şarkıları ve sanatçıları alt alta yazar ararım. Seçimde müzik arşivini ilk sıraya yazarım.
* Aylık abonelik ücreti ve ücretsiz deneme süresi ne kadar? Küsuratları yuvarlayarak kafa karıştırmadan yanıtlayalım. Turkcell ve TTNET Müzik 5 TL. Apple, Deezer ve Spotify 10 TL. Ücretsiz deneme süreleri karar vermeme de yardımcı olur.
* Kulanımı kolay ve her cihazdan erişim mümkün mü? Aradığım şarkı veya sanatçıyı kolayca buluyor muyum? Müzik servisimi kullanırken herhangi bir donanıma bağımlı olmak zorunda mıyım? İnternet olmadan dinlemek mümkün mü? Her seferinde internet erişimin olmayabilir.

4.5G OYUNU DEĞİŞTİRİR
*
Herkes indirme hızından söz etse de online müzik ve video servislerinin kalitesi çok daha önemli.
* Müzik servisleri data paketi tercihlerinde önem kazanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA