Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yatırımcı bardağın dolu tarafını görüyor

Startups.watch araştırmasına göre 2016'nın üçüncü çeyreğinde küresel yatırımcılar ağırlıklı olmak üzere 17 Türk girişimine 13 milyon dolar yatırım yaptı. Kitlesel fonlama kanunu ve fonların fonu hazırlıklarını gören gerçek yatırımcı 2017 yılına ve geleceğe pozitif bakıyor

Türkiye'de darbe girişimine rağmen teknoloji projelerine yapılan yatırımlar hız kesmedi. 2017 yılına pozitif bakmayı sağlayacak hazırlıklar da yapılıyor. Kitlesel fonlama sistemi geliyor. Fonların fonu için de hazırlıklar yapılıyor. Bardağın dolu tarafından bakan yatırımcılar için 2017 yılı, pozitif olarak görülüyor. Üstelik orta vadeli 2023 beklentileri daha olumlu. Startups.watch tarafından yapılan araştırmaya göre üçüncü çeyrekte ortaya çıkan rakamlar bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında, yapılan yatırım miktarında yüzde 47'lik bir artış kaydediliyor. Yine 2015'in üçüncü çeyreğine göre artış yüzde 19 olarak gerçekleşti. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan dönemde yapılan yatırımların dördü Seri A yatırımı olurken, geri kalan 13 yatırımın ise başlangıç aşama tohum yatırımı olarak gerçekleştiği görülüyor. Yatırımcılar arasında Revo Capital, 500 Startups uluslararası girişim fonlarının olması dikkat çekiyor.

EN BÜYÜK YATIRIMLAR
Bu dönemde yapılan en büyük yatırımlar sırasıyla Evtiko, Apsiyon, Insider ve V-Count girişimlerine yapıldı. En çok ilgi gören ve yatırım yapılan iş alanları ise finans teknolojileri, gayrimenkul, yazılım servisleri ve pazar yeri uygulamaları oldu. Yatırım turlarının sayısı yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 6 gibi küçük bir düşüş gösterse de, yıldan yıla yüzde 6'lık bir artış kaydedildi. Toplanan sermayeye bakıldığında ise 2016'nın ikinci çeyreğine göre yüzde 50, 2015'in aynı çeyreğine göre ise yüzde 23'lük artış gözleniyor. 2016'nın üçüncü çeyreğinin kapsadığı temmuz, ağustos ve eylül aylarının, 2015'in aynı aylarıyla karşılaştırması yapıldığında; anlaşmaların yatay bir seyir izlediği görülüyor.

GÜVEN DEVAM EDİYOR
Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, ağustos ayı içinde hem 7 farklı yatırım anlaşmasının yapılması hem de 5.4 milyon dolar gibi bir paranın toplanması, Türkiye'ye, sıcak gündemine rağmen, gösterilen güvenin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Öte yandan Eylül 2015'te sadece 900 bin dolarlık sermaye toplanabilirken, Eylül 2016'da bu rakamın neredeyse üçe katlandığı görülüyor. Geçen yılın eylül ayında seçim kararı alınması etkili olmuştu. Startup.watch araştırması sonuçları yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninin, yaşanan tüm gelişmelere rağmen sarsılmadığını gösteriyor. Ancak önümüzdeki 6 ay yatırımların sürekliliği için önem taşıyor. 2017 yılının başı yatırım kararlarının nasıl etkilendiğinin görülmesi için daha da önemli olacak. Dijital girişimcilere büyük destek sağlayacak yasalaşan kitlesel fonlama ve hazırlıkları devam eden fonların fonu gibi çalışmalar herkesi heyecanlandırıyor.

Türkiye Doğu Avrupa'nın önünde
Avrupa ülkeleriyle karşılaştırma yapıldığında, Türkiye'nin Güney Doğu Avrupa ülkeleri arasında yine ön sıralarda yer aldığı görülüyor. Ancak karşılaştırmaya İngiltere, Almanya ve Fransa gibi önde gelen Avrupa ülkeleri dahil edildiğinde, toplam yatırım miktarı çok aşağı seviyelerde kalıyor. Yani Türkiye ölçceğinde nüfus ve ekonomik büyüklüğe sahip ülkelerin hedefinin daha büyük olması gerektiği de görülüyor.

3 Teknokent ihracatın öncüsü
Türkiye'deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin (TGB) yaptığı ihracat Ekim 2016 itibarıyla 2.4 milyar dolara ulaştı. Söz konusu ihracat tutarının 2.3 milyar dolarını 10 teknokent gerçekleştirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan bilgiye göre, teknokentler yaptığı ihracatla Türkiye ekonomisine destek olmaya devam ediyor. Türkiye'de faaliyet gösteren 51 teknokentin bugüne kadar yaptığı ihracat 2.4 milyar dolar oldu. Teknokent ihracatında ilk sırada yer alan İTÜ Arı Teknokent 927 milyon 574 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

33 BİN 293 AR-GE PERSONELİ
Yine ekim ayı itibariyle toplam ihracatı 2.3 milyar dolar olan ilk 10'daki teknokent sıralamasında İTÜ'yü ODTÜ Teknokent takip etti. 743.3 milyon dolar ihracat yapan ODTÜ'nün arkasından 355.6 milyon dolarla Ankara Teknoloji Geliştirme Merkezi geliyor. Teknokentlerin başarıları tek başına ihracat rakamlarıyla ölçülmese de önemli değerlendirme kriterlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ekim ayı itibarıyla teknokentlerde toplam 4 bin 217 firma bulunuyor. 182'si yabancı olan firmalarda toplam personel sayısı ise 41 bin 172. 33 bin 293 Ar-Ge personeli bulunan teknokentlerdeki proje sayısı ise devam edenlerle birlikte 29 bin 317. Teknokentlerin toplam satışları 35 milyar TL'ye ulaşırken, bu rakamın 2.4 milyar lirasını ihracat kalemi oluşturuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA