Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Başımızı döndüren teknolojiler yılı

4.5G mobil internet hızı, 360 derece kameralar, sanal gerçeklik gözlükleri, pokemon go artırılmış gerçeklik oyunları ve yeni sosyal medya alışkanlıkları ile 2016 yılını uğurlamaya hazırlanıyoruz

2016 yılının hemen başında sanal gerçeklik gözlükleri ile telefonu buluşturan yeni teknolojilerle gördüğümüze inanmakta güçlük çektik. Mobil internette 4.5G kuşağına geçerek mobil internet hızlarında artış sağladık.
İnternet tüketimleri hızla artmaya devam etti. Yüksek çözünürlüklü video izleme alışkanlıkları mobil cihazlara taşındı. Elindeki akıllı telefonla artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanarak Pokemon Go oynayanlar kendinden geçti. Bir kısım insan da oyunu oynayanlara "bunların aklından zoru var" diye baktı. Akıllı telefon kullanıcıları 4K videoları sıradan bir standart olarak kabul etmeye başladı.

HIZ KALİTEYİ DEĞİŞTİRDİ
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 16 Kasım 2016 tarihli verilerine göre mobil abone sayısı 74.5 milyona ulaştı.
2015 yılı üçüncü çeyrekte 73,2 milyon olan mobil telefon abone sayısı yüzde 1.7 artışla 2016 yılı üçüncü çeyreğinde 74.5 milyona ulaştı. 4.5G kullanan abonelerin sayısı 45 milyonu aştı. Kullanıcılar 4.5G uyumlu telefon arayışına geçti.
4.5G'nin en önemli değişiklik izlenen video sayılarıyla kendisini gösteriyor. YouTube dışında Facebook ve Twitter'da sürekli video gösterimi ile sitede kalma süresini artırmaya başladı.

GÖZÜMÜZ EKRANLARDA
Hayatımızın merkezine akıllı telefonları yerleştirdik. Büyük dokunmatik ekranlarda geleceğimizi şekillendirmeye başladık. Apple iOS işletim sistemi kullanan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modeliyle tanışırken çift kamera, suya, toza ve darbeye daha dayınıklı telefon eko sistemine yenisi katılmış oldu. Android telefonların neredeyse pek çoğu standart USB-C girişi kullanmaya başladı. Narin diye bildiğimiz amiral gemisi telefonlarda artık suya, darbeye dayanıklılık standart özellik halini almaya başladı. 6 inç ekranların daha çok zorlandığını, USB-C şarj girişinin telefonda standart hale geldiğini, 4K (ultra HD) video çeken kameraların standart olduğunu görüyoruz.

360 DERECE HAYAT
İhtiyaca göre farklı modüller kullanarak kişiselleşen LG G5 ile akıllı telefonlar ciddi bir değişim yaşadı. 360 derece kamera, VR gözlük, HD ses modülü akıllı telefon dünyasında aksesuar ve modül kelimelerinin yan yana gelmesini sağladı.
Türkiye sanal gerçeklik (virtual reality) gözlükleriyle Sabah Gazetesi'nin dağıttığı maketler sayesinde Galatasaray Fenerbahçe Türkiye Kupası Finalini 360 derece canlı izleme şansı elde etti. Dünyada sayılı canlı yayınlardan biri olan deneyimlerinden biri olarak tarihe geçti.
Her telefon markası bir VR gözlük ve bir 360 derece ile piyasaya çıkmazsa hata eder diye bakmaya başladık. Telefonların kutu tasarımları bile değişmeye başladı. Alcatel Idol 4 serisi VR kutusuyla birlikte satışa sunuluyor. Telefonlar VR uygulamaları ve VR gözlükleri olmadan vitrine çıkmıyor denebilir.

Çareyi bulduk

Sosyal medya ve oyunla saatlerce zaman harcayan öğrencilere ulaşmak için çareyi aynı platformda eğitimlerle bulduk. Oyunlaştırma ve sosyal ağ projeleri etkinlikleri gönüllü eğitim konusunda müthiş kapı açtı.

İnternet hızına çareyi 4.5G mobil internet servisiyle bulduk. Sadece Pil derdini çözmek için hızlı şarj ve düşük pil modunu kullandık.

Araya mesafeler girdikçe görüntülü mesajlaşma uygulamaları çare oldu. Facetime, Bip, Google Talk, Facebook Messenger, Whatsapp artık görüntülü görüşmek için çok daha fazla platforma sahibiz.

Canlı yayın yapmak için uzmanlık gerektiren yazılım ve donanımlar kullanmak gerekirdi. Şimdi sadece basit bir uygulama yeterli oluyor. Facebook veya Twitter ugulaması kullandığınız bir akıllı telefon canlı yayın için yeterli oluyor.

Karmaşık işlerimizi çözmemize yarayan yapay zeka, makineler arası iletişim pek çok derdimizi otomatik olarak çözmemize yardımcı olmaya başladı.

Navigasyon derdini çözen pek çok yazılım bir araya geldi. Sürücüsüz otomobil testlerine başlandı.

Çare bulamadık

Akıllı telefonlarda 1 günlük pil ömrünü aşmak için pil az harcamak için uğraşsak bile çare olmadı. 1 haftalık şarjla kullandığımız basit telefonları arar olduk. Ancak bu kadar çok uygulama kullanmamızı sağlayan pil ömründeki gelişme daha fazlasını şimdilik getirmedi Lityum iyon pil teknolojisinin sonuna geldik.

Sürücüsüz otomobil konusunu henüz çözemedik. Üstelik hala kendi kendine park derdini dikey olarak çözmüş otomobil yok. Şimdilik yatay şekilde park edebiliyor. Hâlâ sürücüsüz otomobillere kendimizi teslim edemedik.

Akıllı evler için daha gidecek çok yol olduğunu fark ettik. Henüz bizim komutlarımızı doğru anlamaya çalışan sistemler var.

POKEMON GO SALGINI
6 Temmuz'da kullanıma sunulan oyun Google haritalarını kullanarak gerçek zamanlı artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanarak 1 ay bile olmadan 50 milyon telefona indirildi. Şimdiye kadar en hızlı yayılan uygulama olarak tarihe geçti. Sanki salgın hastalık gibiydi. Bu kadar büyük hızla yayılması yenilerinin habercisi oldu. 2017 yılında Pakemon Go türevi oyunlara ve uygulamalara daha fazla rastlayacağız. Bu sadece bir öngösterimdi. Pokemon Go artırılmış gerçeklik uygulaması ile Google haritaların mobil oyunda birleşmiş hali oldu. Yılın sonu gelmeden Super Mario çılgınlığı da başladı. 2017 şimdiden merak etmeye başladık bile.

Neler gördük neler

Samsung Galaxy Note 7, Gear VR gözlük ve Gear 360 Kamera ile birlikte tanıtıldı.. Galaxy Note 7 Ağustos ayında tanıtıldıktan sonra Kasım ayında tümüyle toplanma kararı alındı. Yılın sonuna doğru akılllı saat Galaxy Gear S3 vitrinde yerini aldı.

Apple iPhone SE, iPad Pro 9.7 inç, iPhone 7 ve iPhone 7S ile tanıştık. Yılın sonlarına doğru MacBook Pro'nun dokunmatik çubuklu yeni modelleri sahneye çıktı. Apple Watch Series 2 ve Apple Watch Nike+ ürünleriyle tüketiciler tanıştı

Çinli Huawei markası Leica ile işbirliği yaparak P9 ürününü piyasaya sürdü.Yılın sonuna doğru amiral gemisi Mate 9 uzun pil ömrü ve yüksek performansla karşımıza çıktı.

Microsoft Surface Book ve Surface Pro4 ürünlerini sınırlı sayıda ülkede satışa sundu.

Yerli markalar açısından hızlı bir yıl oldu. Vestel üretim tesislerini basına açarken Venüs V3 tüketiciyle buluştu. General Mobile Android One platformu G5 Plus ile bütün yılı değerlendirdi. Casper ise yeni modelleriyle orta segment fiyatına üst düzey performansa yönelerek marka yatırımı yaptı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA