Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yatırımlar finans teknolojisine aktı

FintechStartupsCo araştırmasına göre mobil ödeme, robot yatırım asistanları, bankalara alternatif mobil uygulamalarla fark yaratan küresel 85 girişim, 2017’nin ilk ayında 770 milyon dolarlık yatırım aldı

Londra'da düzenlenen Finovate etkinliğinde sahne alan fintech girişimcileri 7 dakikalık sunumlarla projelerini dünyanın önde gelen banka ve finans teknolojileri yatırımcılarına anlatma şansı yakaladı.
Bankalara alternatif çözüm üreten finans teknolojisi şirketleri azalırken, işbirliği yapan girişimler daha fazla yatırım alma şansı yakalıyor.
FintechStartupsCo araştırmasına göre küresel finans teknolojileri konusunda çözüm üreten 85 girişimin 2017 yılının ilk ayında 770 milyon dolarlık yatırım anlaşması yaptığı belirtiliyor. Küresel fintech yatırımları arasında 100 milyon doları aşan 3 kategori; borç, alacak ve kredi takibi, mobil ödeme ve dijital bankacılık girişimleri oldu.

MOBİL ÖDEME
331 milyon dolarla en çok yatırım alan finans teknolojisi (Fintech) 27 girişim borç, alacak ve gayrimenkul kredilerinden oluşuyor.
Türkiye'de hızla büyüyen mobil ödeme teknolojileri dünyada en çok yatırım alan girişimler arasında yer alıyor. Nakit ve kartları ortadan kaldıran alternatif ödeme sistemleri konusunda uygulama geliştiren 17 girişim 69 milyon dolarlık yatırım aldı.
En çok yatırım alan girişimler dijital bankacılık uygulamaları oldu.
11 girişim arasında bankaların daha çevik hareket etmelerini sağlayan veya bankalara sunulan alternatif çözümlerden oluşuyor.

2017 DÜŞÜŞLE BAŞLADI
Girişim sayısı ve toplam yatırım anlaşması rakamlarına bakıldığında 2017 Ocak ayında düşüş göze çarpıyor.
2016 Aralık ayında 926 milyon dolar olan toplam yatırım anlaşması, bu yılın ilk ayında yüzde 17'lik düşüşle 770 dolar olarak gerçekleşti. Yatırım anlaşması imzalayan girişim sayısı ise ayda 91 adetten 85'e düştü. Sonuçlara bakıldığında girişim başına düşen yatırım anlaşması miktarı düşüş gösterdi.

71 girişim sunum yaptı
FInovate 2017 etkinliğine katılan 71 girişim 2 gün boyunca katılımcılara sunum yaptı. Alternatif bankacılık ve mobil ödeme hizmeti iddiası taşıyan girişimlerin sayısındaki düşüş dikkat çekiciydi.
Girişimler regülasyon tedbirlerinin ağır bastığı ortamda bankalara rakip olmak yerine birlikte çalışma alışkanlığını artırıyor. Biyometrik güvenlik çözümleri, robot yatırım danışmanlığı, yapay zeka ve büyük veri teknolojisi kullanan girişimlerin sayısında önemli bir artış olduğu görülüyor.

Bankalar kapısını açıyor
Türkiye'de girişimcilik ekosistemi konusunda pek çok banka önemli yatırımlar yapıyor. Aslında bankalar asıl önemli adımı açık API dediğimiz hizmetlerini girişimciyle uyumlu hale getiriyor. Bu sayede pek çok bankacılık uygulaması girişimciler sayesinde kullanıma açık hale geliyor. Ancak bankaların ödeme sistemi konusunda rekabete pek açık olduklarını söylemek mümkün değil. Sahip oldukları POS gücünü girişimciler üzerinde baskı olarak kullanabiliyor. Ancak her şeye rağmen Türkiye'de bankaların sahip olduğu mühendis kalitesi servislerin çeşitliliğine yansıyor.
Bir fintech girişiminin sıradışı işler yapmadığı sürece ayakta kalması çok kolay değil.

Dünya devi yatırım yaptı
Son dönemde başarılı olan girişimler arasında Monitise tarafından 100 milyon dolara satın alınan Pozitron bulunuyor.
İTÜ Arı Teknokent içerisinde yer alan şirket, pek çok bankanın mobil dönüşümünde görev alarak yeni nesil müşteriye ulaşmasını sağlıyor. Mobil bankacılık uygulamalarının dünya kalitesinde iş yapmalarını sağlayan şirket, finans ve bankacılık sektöründe hatırı sayılır bir müşteri elde etti. Monitise'ın küresel müşteri portföyü de şirketin yeni hedefleri arasına girdi.

Finovate 2017'den 4 girişim

Mitek
Kimlik tanıyan çözüm

Mitek yeni güvenlik projeleri gelişiyor. Ödeme ve para transferi için kullanılan yeni teknolojiler var. Yapay zeka ve öğrenen teknolojiye sahip çözümler ile selfie çözümler var. Mysnap uygulamasıyla pasaport veya nüfus kağıdınızın fotoğrafını çekiyorsunuz.
NFC çip okuyan Android telefonlar çipli kimlikleri de okuyor. Ardından selfie çekerek kimlikteki fotoğrafla eşleştiriliyor.
Mitek kimliklerin farklı platformlar üzerinden tanıtılmasını sağlıyor.

Dorsum
Konuştuğun dili anlıyor
Konuştuğunuz dili anlayan sanal asistana sahip Dorsum Londra'da sahne alan finans teknolojisi girişimlerinin başında geliyordu. Elinizdeki yatırım portföyünü 360 derece görmenizi sağlayan özel uygulama, kolay yönetim sağlayan sesli iletişim girişimin dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca banka çalışanlarının müşterilerine kolay sunum yapmasını sağlayacak uygulama da sunuluyor.

Earlybird
Uçan kuştan haber al

Finans dünyasında hız yatırımcılar için hayati önem taşıyor. Earlybird, sosyal medya üzerinden risk analizleri yapmayı sağlayan bir platform. Herhangi bir şirketle ilgili Twitter üzerinde dikkat çeken haberleri anında topluyor. Böylece şirketle ilgili son dakika gelişmeleri anında duyarak harekete geçmenizi sağlıyor.

Tink
Avuç içinde finans uzmanı
İsveçli fintech girişimi Tink'in 400 bin kullanıcısı var. Paramızı harcarken nasıl davranacağımızı öğrenen uygulama iyi bir finans ve yatırım danışmanı olarak dikkat çekiyor. "Önce paramızın olması lazım" diyenlerin sayısı hiç de az değil. Harcamalarımızı gözden geçirmemizi sağlayan uygulama ödeme işini de çözüyor. Para transferi yaparken indirimlerden haberdar olmamızı sağlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA