Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dokunarak değil konuşarak kullanma zamanı

İleri yaşlarda insanlar dokunmatik ekranları sevmiyor, görme ve işitme yeteneklerini daha erken kaybediyor. Hata yapmaktan, kas hafızalarını ve yeteneklerini kaybetmekten korkuyor. Dijital uçurumla karşılaşmamak için teknolojiyle dost yaş alın!

Torunlarınızın veya çocuklarınızın sosyal medya alışkanlıkları konusunda ne dediğini çözemeyen yaşlı insanlar, dokunmatik ekranlara da mesafeli bakıyor. Şimdi pek çok akıllı telefon sesli komutlarla iş yapıyor. Bankalar sesli komutlarla işlem yapan asistanlara sahip. Artık teknolojide dokunarak değil, konuşarak işlem yapma zamanı geldi. 2030 yılında ABD'de nüfusun yüzde 19'u 65 üstü insanlardan oluşacak. 2050 yılında ise her iki kişiden biri 65 yaş üstü insanların olduğu dünyada yaşayacağız. Türkiye'de hızla yaşlanan kuşak için hazırlıklar yetersiz. Oysa teknojiyle yaşlanacak çözümler mümkün. Dokunmatik ekranlar her yaştan insanı akıllı telefon sahibi yaptı. Konuştuklarımızı çözen sesli komutlar ise teknolojiye uzak duran ileri yaştaki insanların hayatını değiştirecek. Bilgisayar açıp kapamayı bile bilmeyen bir kuşak teknolojiye sıcak bakar mı? İnsan merkezli diye övdüğümüz yeni teknolojiler ileri yaştaki insanların da hayatını kolaylaştırıyor.

HATA YAPMAKTAN KORKUYORLAR
İleri yaşlarda insanlar genelde hata yapmaktan korktukları için dokunmatik ekranlı akıllı telefonlardan uzak duruyorlar. Oysa dokunmatik ekranda hassasiyet seçimleri yapılabiliyor. Ekranda yazıların büyüklükleri kullanıcının talebine göre ayarlanabiliyor. Ayrıca yüzlerce farklı uygulamalarla beyinsel fonksiyonları artırmak mümkün. Unutkanlıkların önüne geçmek için minik hatırlatmalar yapmak ve basit oyunlarla belleği daha etkin kullanmak hiç de zor değil. Yaşlı insanların uzaktaki çocuklarıyla Skype, Gtalk veya Facetime üzerinden görüşmesini sağlamak mümkün. Böylece mesafeleri kısaltan çözümler onların teknoloji kullanmaya ısındırabilir.

SESLİ KOMUTLAR GELİYOR
Önümüzdeki dönemin yıldızı olacak sesli komutlar daha şimdiden çözüm sağlıyor. Hatta bunların önemli bir kısmının Türkçe desteği de bulunuyor. Android, iOS ve Windows üzerinden sesli notları kullanılabiliyor. Ajandaya toplantı notları alınabiliyor veya alarm oluşturuluyor. Ev ortamında kullanılacak sesli komutlar için 2017 yılında yeni ürünler görmeye başlayacağız. Ancak operatörlerin mağazalarda özel ürün ve uygulamalar konusunda hazırlıkları çok yetersiz.

KAYBOLMAK KORKUSUNU AKLINIZDAN ÇIKARIN
Sağlık bilgileri konusunda kullanılan akıllı saatler yüzde 100 doğrulukta ölçümler yapmasa da kalp ritmi ve atılan adımlar konusunda günlük etkinlikleri düzenlemek için kullanılabilir. GPS benzeri yazılımlar sayesinde çeşitli rahatsızlıklar yüzünden kaybolma tehlikesi yaşayan yaşlı anne babalara özel kullanılan saatlerle önlem almak mümkün.

UNUTMAMAK İÇİN SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ NOT
Günlük hayatta sosyalleşmenin getirdiği yük yüzünden bazen en basit şeyleri unutmaya başladık. Unutkanlıkların önüne geçmek için sesli ve görüntülü not alabileceğiniz onlarca uygulama ortaya çıktı. Ses kaydı ve çektiğiniz fotoğrafları birlikte veya ayrı ayrı depolayacağınız uygulamalar da var.

ENGELİ AYARL ARINI KULLANIN
Android ve iOS tabanlı telefonlarda engelliler için özel kullanım ayarları var. Görme engeli olanlar için yazıları ve menüleri oldukça büyük formatta görmenizi sağlıyor. Ayrıca işitme engelliler için de kullanım kolaylığı sunuluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA