Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Türk hakemliğinin onuruna vurulmuş büyük bir darbe!

Galatasaray maçında, Karabüksporlu LuaLua'nın hakeme orta parmağını göstermesi hakkındaki yorumunuz nedir? Bu hareket neden cezasız kaldı?
Bu Türk hakemliğinin onuruna vurulmuş ağır bir darbedir. LuaLua maçın son dakikalarında yardımcı hakemin iki metre önünde dünyada herkesin anlayabileceği şekilde orta parmağını hakeme doğru göstererek protesto etti. Bu Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur. Dünyanın her yerinde kavga sebebidir ama benim yardımcı hakemim maalesef bu hareketi görmeyip orta hakemine bildiremedi. Yazıklar olsun! Bu hareketi Türk hakemliği adına kabul etmek gerçekten çok üzücü.

Hakemler insan oldukça...
Bu sezon uygulanan 6 hakeme rağmen, Bursa maçındaki gibi pozisyonların gözden kaçması hakkındaki düşünceniz nedir?
Altıncı hakemleri koymak zararlı değil. Üstelik faydalı olabilecekleri, maçı kurtarabilecekleri, hakemi doğru yola yönlendirebilecekleri anlar da oluyor. Ama çizgi hakemleri var demek, ceza alanı içindeki hataların sıfıra inmesi demek değildir. Dolayısıyla hakemler insan olduğu sürece ve anlık karar vermek zorunda oldukları sürece hataları sıfıra indirebilmek mümkün değil.

Gole giderken maç bitirilmez
G.Saray maçında hakemin gol pozisyonunu kesip maçı bitirmesi, F.Bahçe maçında ise devam ettirmesi tartışma konusu oldu. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
G.Saray-Karabük maçında G.Saray gole giderken maçın bitirilmesi tam bir komedidir. Çok uzun yıllar önce bir dünya kupasında Galli bir hakem kornerde top havadayken maçı bitirmiş, kafa vuruşu gol olmuş ve büyük bir rezilliğe imza atmıştı. O günden beri böyle bir olaya pek şahit olmadık. Galli hakemin o gün hakemliği bitmişti ama G.Saray-Karabük maçının hakemi İlker Coşkun'un akıbetinin ne olacağını çok merak ediyorum.
Bir atasözümüz vardır; 'sakınan göze çöp batar' diye. Bu maçtan 24 saat sonra bu kez F.Bahçe 94.20'de golü attı. Oysa ki hakem Halis Özkahya 4 dakikalık uzatma vermişti. Ama bu olayda Özkahya yüzde yüz haklıdır. Uzatma esnasında değişiklik oldu. Bu da uzatmaya ilave edildi. Bundan dolayı Erciyesli futbolcuların isyanını haklı bulmuyorum. Ama aynı Özkahya maçta yaptığı vahim bir hatadan dolayı eleştirilmeli.

Ali Palabıyık çok ciddi hatalar yaptı
Bursaspor maçında yaşananları düşününce taraftarın tepkisinde hakemin payı nedir?
Kime iyi desek kötü maç yönetiyor. Ali Palabıyık'ı birkaç kez izledim ve beğendim. Ama Bursa-Kayseri maçında sonuca çok etkili ciddi hatalar yaptı. Uzatma dakikalarında Bursa'nın golü ofsayt. Üstelik gol öncesi Civelli'nin Kayserili oyuncuya vurduğu bir dirsek de var. Bütün bunlar görülmeyip gol gelince de hem maç bitiyor hem de Kayserili oyuncular çıldırıyorlar. Böylesine hatalar ligin selametini de olumsuz yönde etkiliyor. Mesela Aydınus'un Trabzon maçında Mustafa Yumlu'ya verdiği kırmızı kart. Aydınus'u anlayabilmek mümkün değil. Bazen iyi, bazen kötü. Beyninin içinde 50 tane tilki dolaşırsa bazen böyle kırmızı kartlar verebilirsin. Mustafa Yumlu'nun hareketi asla kırmızı kartlık bir hareket değildir. Bu bir futbolcunun kendini tutarak gitmesini engelleyen rakibinden kurtulmak amacıyla yaptığı bir futbol refleksidir. Ama Aydınus son derece yanlış bir kararla Mustafa'yı atıveriyor. İnanılır gibi değil.

Pembe tablo yok
MHK Başkanı Zekeriya Alp'in 8 haftalık performansını nasıl buluyorsunuz?
Zekeriya Alp çok düzgün ve iyi niyetli bir insandır. Hakemlikten gelmediği için birçok şeyi bilse de bazı ince detayları bilemeyebilir, hissedemeyebilir. İlk 8 haftaya baktığımızda hakemlerimizin çok iyi olduğunu söylemek iyimserlik olur.

Halis özkahya'nın dengesi altüst olmuş
Caner Erkin'in Yasin'i tekmelemesine teknik direktörü bile tepki gösterdi. Hakemin tepki vermemesini neye bağlıyorsunuz?
Halis Özkahya'nın dengeleri geçen yılki Meireles olayından sonra değişiverdi. Alt üst oldu. Halis Özkahya Meireles'i atmış, "Tükürdü" demiş karar tahkimce indirilmişti. Bu dakikadan sonra hem Halis Özkahya'yı kaybettik hem de Türk hakemliğinin tüm cesaretini yerle bir ettik. Özkahya Caner'e gösterdiği ilk sarı kartta kesinlikle haksız. Caner kendini yere atmıyor. Koştu, yoruldu, bitti ve kendini yere bıraktı. Bu hakemi aldatma değildir. Bir süre sonra aynı Caner yerde yatmış rakibini topla karışık çiğnedi. Adeta topla beraber dövdü. Bu olayı Özkahya'nın, yardımcı hakemin ve 4. hakemin gözleri önünde yaptı. Hepsi 10 metre çaplı bir dairenin içinde oldu. Ama Özkahya Caner'i atabilme cesaretini gösteremedi. Caner, Ersun Yanal'a dua etsin. Hem Caner'i hem de maçı kurtaran değişikliği yaptı.

Sahanın kralı hakemse...
Olaylı bir haftayı geride bıraktık. Yerdeki futbolcuya tekmeler, hakeme orta parmak göstermeler, rakibe dirsek atmalar... Futbolcuların psikolojileri durumu ne kadar etkiliyor?
Futbolcular kazanmak için motive oluyorlar. Bazen bu motivasyon normal sınırların dışına çıkıp büyük gerginliklere neden olabiliyor. Burada önemli olan hakemin yanlışı yapanı cezalandırmasıdır. Aksi halde centilmen futbolcular da sportmenlik dışı hareketlere yönelebiliyor. Zekeriya Alp "Oyuncularımız bazen kötü niyetli davranıyorlar" dedi ama sahanın kralı hakemdir. Yetki ondadır. Kötü niyetli davranan cezasını çekerse kötü niyetli futbolcuların sayısı her geçen hafta azalacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA