Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

3-5-2 sistemi huzur getirdi

Roberto Mancini, Galatasaray'a adımını attığı ilk gün sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada, "Bu takımın fizik gücü yetersiz. Çok çalışmayız. Toparlanmak için iki ay gerekir" demişti.
Galatasaray'ın, Bernabeu'da Real Madrid'e 4-1 kaybettiği maçtan sonra basın toplantısında yenen gollere öfke kusan Mancini, "Savunmada büyük hatalarımız var. Önümüzdeki 1 ay boyunca çok çalışmamız gerek. Bu tür hatalarla kazanamayız.
Bu hataların geriye dönüşü yok"
yorumunu yapmıştı.
Değerli büyüğüm Şansal Büyüka'nın sık kullandığı bir sözden yola çıkarak; "Eğri gemi doğru sefer mi?" oldu bilemem ama Mancini'nin Elazığ maçında tercih ettiği 3-5-2 sistemi Galatasaray'ın 'Kolay gol yeme' ve 'pozisyon üretmeme' hastalığına ilaç oldu. Galatasaray Elazığ maçında bol pozisyon üretirken, rakibe hiç ciddi pozisyon vermemişti.
Elazığ'ın konumunu, kadro kalitesini gözettiğimizde sistemi abartıyor olabilirdik.
Şampiyonlar Ligi'ndeki Juventus maçı sistem için gerçek bir 'test' olacaktı... Üstelik Seri A'nın lideri de 3-5-2 oynuyordu. Galatasaray bu test maçından alnının akıyla çıkarken Juventus'a pozisyon vermediği gibi 8 maçta kalesinde gol görmeyen, savunma ustası takımın kalesinde ciddi üç tane pozisyon buldu.

YENİ SİSTEM DEFOLARI ÖRTTÜ

Terim sonrası oyun anlamında radikal değişliklere gitmeyen Mancini, belki de oyuncuları yeterince tanımadığı için sistemi değiştirmekten korktu. Belki de Mancini iki yıl üst üste şampiyon olan takımın oyuncularının alışkanlıklarını ve ritmini bozmak istemedi.
Mancini'nin yaşanan kötü gidişe 'neşter' vurması gerekiyordu. İtalya'da takımlar arasında 3-5-2 sistemi yaygındır. Mancini'nin 3-5-2'ye geçişi Galatasaray'ın defolarını örterken oyunculara bir özgüven geldi.
3-5-2 sisteminde her oyuncu oyunun parçası haline geliverdi, bloklar arasındaki kopukluk da giderildi. Galatasaray'a 3-5-2 sistemi özgüven, huzur, mutluluk ve başarı getirdi. Bu sisteme geçişte Muslera'nın dönüşü, Gökhan Zan'ın iyileşmesi de etken oldu. Eski sistemde Galatasaray geniş alanda oynuyor, rakiple mücadele ederken fizik olarak yetersiz kalıyor, kalesinde sık pozisyon veriyor, hücumdan geriye dönüşlerin mesafesi uzun olduğundan savunma çabuk toparlanamıyordu.
Ritim bozukluğu da cabasıydı...

HAMİT'LE SİSTEM GÜÇLENİR

Yeni sistemde Galatasaray gol yer mi? Tabii yer... Özellikle duran toplar gol için her zaman potansiyel tehlikedir. Ancak Galatasaray rakibe kolay pozisyon vermez.
Çünkü 3-5-2 sistemi 'kompakt futbol'un şifresi... Bloklar arasını daraltırsan oyunu dar alanda oynar, fazla enerji harcamaz, daha kaliteli pas yaparsın, yardımlaşma kolaylaşır, 5'linin kenarlarında oynayan (Riera-Eboue örneği gibi) oyuncular daha fazla hücuma çıkar. Rakibe göre sistem değişikliği yaşanabilir, ancak 3-5-2 sistemi mevcut oyuncu grubunun artık oyun modeli olmalıdır. Çünkü uzun bir aradan sonra Galatasaraylı oyuncuların Elazığspor ve Juventus maçlarında oynadıkları oyundan keyif aldıkları sahadaki vücut dillerinden anlaşıyor.
Ayrıca; geldiği günden beri kadro konusunda istikrarı yakalayamayan Mancini 3-5-2 sayesinde istediği 11'i de kurmuş oldu.
3-5-2'nin savunma anlayışında Gökhan-Chedjou-Semih üçgeninde Mancini yabancı sorunu da yaşamayacaktır. Hamit Altıntop geldiğinde sistem daha da güçlenir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA